İSEDAK ülkelerimiz arasında mal, sermaye ve insanların kolay dolaşımını amaçlıyor
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Üye ülkeler arasında ortak bir anlayışın oluşturulması ve politikaların yakınlaştırılması adına oldukça faydalı bir araç olacak İSEDAK Stratejisi'ne özel önem veriyorum" dedi.
İSTANBUL- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) yeni stratejine özel bir önem verdiğini belirterek, bu stratejinin İSEDAK'ı ülke odaklı bir yapıya kavuşturduğunu ve ülkeler arasında mal, sermaye ve insanların daha kolay dolaşımını amaçladığını kaydetti.
İİT İSEDAK 28. Bakanlar Toplantısının kapanış konuşmasını yapan Yılmaz, toplantının başarıyla sonuçlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm delegelere, ilgili İİT ve uluslararası kuruluşlarına ve İSEDAK Koordinasyon Bürosu'na göstermiş oldukları çabalar ve bu toplantının başarısına yaptıkları değerli katkılar için teşekkür etti.
Toplantıda kabul edilen kararların işbirliği için istekliliği gözler önüne serdiğini söyleyen Yılmaz, "Hepimizin bildiği gibi, günümüz dünyası daha rekabetçi bir hale gelmekte ve hızla değişmektedir. Bu nedenle, kaynaklarını en iyi şekilde kullanan ve halkının taleplerine cevap veren ülkeler ekonomik büyüme, yoksulluğun azaltılması ve istihdam yaratılması konusunda başarılı olmakta ve böylelikle refah seviyesini artırmaktadır" dedi.
İşbirliklerinin, temel olarak İslam dünyasında refah seviyesini artırmak adına ülkeler arasında bir sinerji oluşturmayı hedeflediğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Kardeş ülkelerin daimi katkı ve destekleriyle, İSEDAK'ın ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik işbirliklerinin yoğunlaştırılması ve sağlamlaştırılmasına yardımcı olacağına ve ekonomik kalkınmamızda önemli bir rol oynayacağına inanıyor ve bunu ümit ediyorum. Bütün bunları yaparken, uluslararası kuruluşların uzmanlık ve deneyimlerinden faydalanmak da dahil olmak üzere, potansiyel tüm ortaklarla işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda, bir kez daha teyit etmek isterim ki Türkiye geçmişte olduğu gibi işbirliği çalışmalarımıza tam destek vermek için elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir."
Yılmaz, 28. İSEDAK Toplantısı sırasında ekonomik ve ticari işbirliklerini daha da ilerletebilmek adına birçok önemli konuyu ele aldıklarını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:"
Değerli katkılarınızla yıl boyunca işbirliği alanlarında gerçekleştirilen teknik toplantıların tavsiyelerini gözden geçirip dünyadaki ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerimizi paylaştık ve ülkelerimizdeki KOBİ'lerin rekabet gücünü arttıracak muhtemel yöntemler üzerinde müzakerelerde bulunup bu doğrultuda birtakım kararlar aldık. Üye ülkeler ile ilgili kurumların bu kararları kararlı bir şekilde uygulamasının, işbirliğimizi daha da ileriye götüreceğine inanıyorum."
"İSEDAK Stratejisi'ne özel önem veriyorum"
[PAGE]"İSEDAK Stratejisi'ne özel önem veriyorum"
Toplantıda elde edilen başarılara da değinen Yılmaz, bu bağlamda, "Bu toplantı vesilesiyle başlatılan iki projenin altını çizmek isterim. İlk olarak, üye ülkeler arasında ortak bir anlayışın oluşturulması ve politikaların yakınlaştırılması adına oldukça faydalı bir araç olacak İSEDAK Stratejisi'ne özel önem veriyorum. Dün sizlere sunulan bu strateji İSEDAK'ı ülke odaklı bir yapıya kavuşturmakta ve ülkelerimiz arasında mal, sermaye ve insanların daha kolay dolaşımını amaçlamaktadır.
Bu strateji, İslam dünyasının ortak sorunlarına eğilmek amacıyla kaynak ve çabalarımızı birleştirmemizi, tecrübelerimizi paylaşmamızı sağlayacaktır. Ayrıca söz konusu stratejinin, daha etkin, daha şeffaf, kapsayıcı ve sorumlu bir yönetişim adına kamu hizmetlerimizin kalitesini artıracağına gönülden inanıyorum. Bu stratejinin üye odaklı bir İSEDAK öngördüğünün ve üye devletlerin İSEDAK işbirliği çalışmalarına doğrudan ve aktif katılımını sağlamak amacıyla planlandığının altını bir kez daha çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
"Strateji çerçevesinde, İSEDAK'a ev sahipliği yapan ülke olarak Türkiye'nin stratejide belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi adına İSEDAK projelerine fon sağlayacağını dile getirmekten mutluluk duyuyorum" diyen Yılmaz, yeni stratejinin üye devletlere finansal bir yük getirmediğini ve İSEDAK'ın karar alma süreçlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını da vurgulamak gerektiğini söyledi.
"S&P OIC/COMCEC 50 İslami Endeksi'nin başarıyla tamamlanması son derece önemli"
Bakan Cevdet Yılmaz, ikinci olarak, finansal işbirliği alanındaki gelişmelerin de bir hayli ümit verici olduğuna değinerek, "İİT Borsalar Arası İşbirliği Forumu bünyesindeki işbirliği çabaları meyvelerini vermiştir. S&P OIC/COMCEC 50 İslami Endeksi'nin başarıyla tamamlanmasına son derece önem veriyorum. Kanımca bu Endeks, dünya çapında bir marka haline gelecek ve tüm dünya çapında giderek artan İslami finans araçlarına talebe cevap vermek açısından son derece etkili olacaktır" dedi.
Bu iki önemli projenin faaliyete geçirilmesinin yanı sıra işbirliği alanlarındaki müzakereleri de tamamladıklarını belirten Yılmaz, "2009 yılında düzenlenen İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nde kabul edilen İstanbul Deklarasyonu doğrultusunda tarım, ulaşım ve turizm gibi öncelikli alanlarda işbirliğimizi canlandırmış bulunuyoruz. Ulaşım konusunda bu alanda işbirliği hedeflerimizi tanımlayan İzmir Belgesi'ne sahibiz. Turizm sektöründe İİT/İSEDAK Özel Sektör Turizm Forumu'nu oluşturmuş durumdayız. Forum ilk toplantısını 2012 yılının Aralık ayında İzmir'de gerçekleştirecektir. Tüm üye ülkelere bu önemli organizasyona özel sektörlerinin aktif katılımını sağlamaları çağrısında bulunmak isterim. Tarım alanında ise bir işbirliği çerçevesi geliştirmiş bulunuyoruz. Bu gayretlerin öncelikli sektörlerdeki işbirliğimizi daha da derinleştireceğine inanıyorum" diye konuştu.
"Üye Devletler arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) işler hale gelmek üzere"
Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, devam etmekte olan program ve projeleri tamamlamak için ekstra bir çaba gerektiğinin de bilincinde olduklarını söyleyen Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İSEDAK'ın mihenk taşı niteliğindeki projesi olan üye devletler arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) işler hale gelmek üzeredir. Geriye çok az sorun kalmış durumdadır. Şu anda TPS-OIC Anlaşmalarının onaylama sürecini tamamlamış ve taviz listelerini teslim etmiş dokuz Üye Devletimiz bulunmaktadır. Ancak bu sistemi yürürlüğe geçirmek için bir ülkeye daha ihtiyacımız var. Dolayısıyla üye devletleri TPS-OIC anlaşmalarını onaylama süreçlerini tamamlamaya ve sistemin işler hale gelmesi için taviz listelerini en kısa sürede teslim etmeye davet ediyorum. Dün "İİT Üyesi Ülkelerdeki KOBİ'lerin Rekabet Güçlerinin Geliştirilmesi" konusunda verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Üye ülkelerin saygıdeğer bakanları ve delegasyon başkanlarının değerli katkıları ve davetli konuşmacıların sunumları görüşmelerimize zenginlik katmıştır. Bu görüşmelerin, KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılması için İSEDAK'ın yaptığı çalışmalara katkıda bulunacağına inanıyorum."