“İşlerim kötüleşti” diyenlerin oranı yüzde 60'ı aştı

TEPAV Perakande Güven Endeksi şubat ayı verilerine göre, perakendecilerin yüzde 69’u geçtiğimiz 3 aya göre, yüzde 63’ü de geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakande Güven Endeksi (TEPE), şubat 2014'te geçen aya ve geçen yıla göre geriledi. Perakendecilerin yüzde 69’u geçtiğimiz 3 aya göre, yüzde 63’ü de geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu ifade etti. 

TEPAV, şubat ayı TEPE verilerini açıkladı. Buna göre TEPE, şubat 2014’te geçen aya ve geçen yıla göre düştü. Perakendecilerin yüzde 69’u geçtiğimiz 3 aya göre, yüzde 63’ü de geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu ifade etti. Şubat 2010’da geçen yıla göre işlerin durumunda düşüş oldu diyenlerin oranı yüzde 65’ti. Önümüzde 3 aya göre sipariş, satış ve istihdam beklentilerinde artış var.

Geçen yıl en kötü performansı sergileyen ülke Türkiye 

Perakendecilerin önümüzdeki 3 aya ilişkin satış fiyatı beklentilerinde de ciddi artış görüldü. AB’de perakende güveni yükselmeye devam etti. AB-28 üyeleri ile kıyaslanınca; Türkiye, geçen yıla en kötü performansı sergileyen ülke oldu. 

2014’e düşerek giren TEPE, şubat ayında da düşüşünü sürdürdü. TEPE, şubat 2014’te sıfırın altında 6.3 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 2.2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3.7 puan düştü. TEPE’de önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentisi pozitif yönde etkili olurken, geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumu ve mevcut stok düzeyi negatif yönde etkili oldu. 

Satış beklentileri geçen aya göre düştü

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Şubat 2013’e göre 8.4 puanlık artış, Ocak 2014’e göre ise 1.2 puanlık düşüş oldu. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri şubat 2014’te 19.1 puan oldu. Şubat 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 45.9’u önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20.7 düzeyinde kaldı. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 33.4 oldu. 

Perakendecilerin yüzde 63'ü işlerin daha kötü olduğunu söylüyor

Şubat 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 13.9’u geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 63 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23.1 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri şubat 2014’te eksi 39.4 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda ocak 2014’e göre 4 puanlık, şubat 2013’e göre ise 21.9 puanlık düşüş oldu. 

Şubatta en iyi performans elektronik ve otomotiv sektöründe 

Alt sektörler itibariyle bakıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü, motorlu taşıtlar ve mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri izledi. Bu 3 sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha az oldu. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe ise geçen yıla göre düşüş ortalama düşüşten fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe yaşandı. 

İşler kötü gitti ama beklentiler 'pozitif'

TEPE anketine soru bazında bakıldığında şubat 2013’e göre “geçen 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumunda” ise ciddi düşüş görüldü. Diğer tüm beklentilerde ise artış yaşandı. Ocak 2014’e göre ise “Önümüzdeki 3 aydaki satış, istihdam ve önümüzdeki 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde” ve “geçen yıla göre işlerin durumunda” düşüş yaşandı. 

AB'de perakende güveni yükselmeye devam ediyor

AB-28 Perakende Güven Endeksi, şubat 2014’te 3,5 puan değerini aldı. AB-28’de bir önceki aya göre 1.5 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 13.5 puanlık artış oldu. AB-28 Perakende Güven Endeksi, kasım ayındaki düşüşün ardından 3 aydır yükseliyor. Türkiye hem geçen aya hem de geçen yıla kıyasla AB-28’den ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’de en kötü performansı gösteren ülke oldu. 

En iyi performans Yunanistan'dan

AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, İtalya ve Portekiz takip etti. Geçen yıla göre düşüş sadece Türkiye, Finlandiya ve Danimarka’da yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Hırvatistan’da oldu AB-28 Perakende Güven Endeksi, hem geçen yıla hem de geçen aya göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi.