"İşletmeci kayıp yaşar, vatandaşa yansımaz"

BTK Başkanı Sayan, "AB'nin roaming düzenlemesini benimsememiz AB üyesi olunmaması nedeniyle tek taraflı olacağından işletmecilerimiz gelir kaybı yaşar, düşüş vatandaşımıza yansımaz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, AB Komisyonu'nun 15 Haziran 2017 itibariyle birlik üyesi 28 ülkede cep telefonu operatörlerinin abonelere uyguladığı dolaşım (roaming) ücretlerine, kullanım veya süre sınırı olmaksızın son vereceğini duyurmasına ilişkin, "AB'nin roaming düzenlemesini benimsememiz AB üyesi olunmaması nedeniyle tek taraflı olacağından işletmecilerimiz gelir kaybı yaşar, düşüş vatandaşımıza yansımaz." dedi.

Türk kullanıcıların yurt dışı seyahatlerinde sürpriz faturalarla karşılaşmasına neden olan roaming ücretlendirmesi, her ne kadar son dönemde GSM operatörlerinin yaptığı kampanyalarla bir miktar düşürülmeye çalışılsa da ücretler hala tüketicinin memnun olduğu seviyede bulunmuyor.

Sektör temsilcileri, AB üyesi olmasa da Gümrük Birliği ya da yapılacak yeni uygulamalar ile Türkiye'nin de bu oluşumun içinde yer alması görüşünde birleşirken, Türkiye'de hizmet veren GSM operatörlerinin yurt dışı anlaşmalarını güncellemeleri ya da söz konusu kampanyaların içeriklerini tüketiciyi biraz daha rahatlatacak seviyeye çekilmesi gerektiğini düşünüyor.

"Turizm geliri fazla ülkeler düzenlemeden zarar görebilir"

Sayan, roaming ücretlerinin şu an AB'de nasıl düzenleneceğinin detaylarının tam olarak belli olmadığını belirterek, kendisinin de konuyu yakından izlediğini, gerektiği zaman harekete geçeceklerini söyledi. Düzenlemeden özellikle turizm geliri ve turist sayısı fazla olan ülkelerin zarar görebileceğini belirten Sayan, yalnızca üye ülkeleri bağlayan bu düzenlemeden Türkiye'nin mevcut şartlarda etkilenmeyeceğini aktardı.

"Turist gönderdiğimiz ülkelerle roaming anlaşması yapabiliriz"

Elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumunda tüketicilerin bilgilendirilmesine ve şeffaflığın sağlanmasına yönelik BTK tarafından yürürlüğe girmiş ve girecek pek çok düzenleme bulunduğunun altını çizen Sayan, "Telefon, SMS ve veri paketlerinin kullanımında tüketicilere gönderilen bilgilendirme SMS'leri ve fatura üst sınırı düzenlemesi bunların arasında yer almaktadır. Türkiye olarak, ülkemize gelen turist sayısından daha fazla sayıda turist gönderdiğimiz ülkeler örneğin Balkan ülkeleri ile benzer anlaşmalar yapmanın yollarını arayabiliriz. Benzer şekilde, tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu Orta Asya ülkeleri ve kimi Orta Doğu ülkeleri ile uluslararası roaming anlaşmaları yapılması, bu ülkelerle bağlarımızın güçlenmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

Operatörlerin yurt dışı ücretlendirmesi

Türkiye'deki GSM operatörleri, hatlarını yurt dışında kullanıma açtıran abonelerine, bulundukları ülkenin kendileriyle anlaşmalı olan yerel operatörleri aracılığıyla hizmet veriyor. Bu nedenle Türkiye'de alınan hizmetten farklı olarak abonelerin telefonu yalnızca arama yaparken değil arandığında da ücretlendiriliyor.

Karşılaşılan yüksek faturalarla ilgili yetkili kurumlara çok sayıda şikayet geldiği bilinirken, operatörler son zamanlarda hayata geçirdikleri kampanyalarla Türkiye'deki paketin yurt dışındaki geçerli ülkelerde Türkiye'deki gibi kullanılmasını sağladı.

Her ne kadar paketlerin bütün detayları tüketiciyi memnun edecek seviyede olmasa da bazı operatörlerin Türkiye'deki tarifenin günlük 12,90 liraya yurt dışında da kullanımını sağlaması aboneye bir nebze rahatlama getirdi.

Türkiye'de hizmet veren operatörlerin, söz konusu tarife kapsamına girmeyen ücretlendirmeleri ise kullanım gerçekleştirilen ülkeye ve abonelerin faturalı ya da faturasız kullanımlarına göre değişiklik gösterebiliyor.

Bu tarifelerden yararlanamayan hat sahipleri için abonelere sunulan farklı yurt dışı tarifeleri bulunsa da sektör yetkilileri buraya yeni bir düzenleme getirilmesi görüşünde birleşiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir