İsrail'in yemek masasında Türk ketçap ve sosları yer alacak

İsrail’de bir firma, yemek masalarının ayrılmaz parçası olan ketçap ve soslar için Türkiye’den ithal talebinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk kez, 1958 yılında ketçapla tanışan Türk tüketicileri, şimdi acılısından tatlısına, baharatlısından katkısızına, ikisi bir aralıdan barbekü için olana kadar 20’den fazla ürün çeşidi arasından tercih yapabiliyor. Bu da pazarın gelişiminde önemli bir faktör oluşturuyor. 50 yıllık geçmişe sahip ketçap pazarında sektör, acı ve tatlı olmak üzere iki ana segmente ayrılıyor. 2004 yılında satışlardan yüzde 44 pay alan acılı ürünler, farklı ürünlerin devreye girmesiyle birlikte 2006 yılı sonunda kan kaybetti ve payı, yüzde 41’e kadar geriledi. Light ve mayonezle ketçabın aynı ambalajda yer aldığı ikisi bir arada ürünlerin payı ise hızla tırmanışa geçti. Çeşnili segmentde ise barbekü ürünleri ön plana çıkmaya başladı. Artık, et için ayrı, tavuk için ayrı ürünlerle pazar büyütülmeye çalışılıyor. 

Yapılan araştırmalara göre  domates ve ketçap, salça, domates suyu gibi domates ürünlerinde yer alan likopen adlı antioksidan, kalp, kanser gibi bir çok hastalığa karşı insan vücudunun direncini sağlıyor. Ketçabın 5, domates salçasının ise 10 kat daha fazla likopen içermesi, üretici firmaları da harekete geçiriyor. Sağlıklı beslenmek isteyen tüketicilerle, ketçap ve salça tüketimini artırmayı amaçlıyor. 

En fazla patates kızartması için tercih edilen ketçaplar, yemek saatlerinde haftada ortalama beş kez kullanılıyor. En fazla 7-30 yaş arası gençlerin tüketimini gerçekleştirdiği ketçapların kadın ve erkekler tarafından alımlarında farklılıklar da yaşanıyor. Ev içinde tüketilecek ketçap alımlarının yüzde 80’i kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.Kadınlar ketçap alırken, güvenilirlik, lezzetlilik ve katkısız olma özelliklerini dikkate alıyor. Ev tüketiminde yüzde 20’lik alımı ise erkekler gerçekleştiriyor. 

İsrail’de de yemek masalarının ayrılmaz parçası olan ketçap ve soslar için Türkiye’den ithal talebinde bulundu. Firma, Türkiye’den tedarikçiler ile iletişime geçmek istediğini bildirdi. Firma ile aşağıdaki linkten iletişime geçebilirsiniz.

http://turkishexporter.net/en-US/Leads/322980_ketchup-mayonnaise-import-inquiry-from-israel 

Bu konularda ilginizi çekebilir