”İşsizlik ödeneğinde '4 ay kesintisiz çalışma' esnetilebilir”

Çelik, CHP İzmir Milletvekili Oyan'ın, işsizlik ödeneği ile ilgili kanun teklifinin 2009 yılına, kriz dönemine has olmak üzere değerlendirilebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son "4 ay kesintisiz çalışma" konusunda esneklik yapılabileceğini, ancak bunun 2009'u kapsayan bir düzenleme ve süre daraltımı olabileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşmelerine başlandı. Görüşmelerden önce, milletvekilleri, aynı konulara ilişkin kanun teklifleri hakkında bilgi verdi.

Çelik, bugün ele alınan tasarıyla istihdamı korumaya dönük düzenleme getirdiklerini vurgulayarak, "Bu düzenlemeyi, alelade bir düzenleme olarak değerlendirilmemesini rica ediyorum. Ekonomik Sosyal Konsey, üçlü Danışma Kurulunda ve sektörel bazda yaptığımız değerlendirmelerde alınan kararların, parlamentoya yansıması şeklinde ele alınmalı" diye konuştu.

Tasarıyla, kısa çalışma ödeneğinin süresi ve miktarını yüzde 50 artırdıklarını, bunu 2009 yılına dönük gerçekleştirmek istediklerini belirten Çelik, işverene, "Birlikte direnç koyalım, dayanışma içinde süreci atlatalım. İşçiyi çıkarma, üretime ara vereceksen işçinin ücretini fon varlığından karşılayalım" dediklerini söyledi. Çelik, "Umuyorum ki kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenlememiz, istihdama olumlu yansıyacak, istihdamın korunmasını sağlayacak" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 4 ay kesintisiz çalışma süresini 2 aya indiren kanun teklifine işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Bu konu komisyon tarafından, 2009 yılına, kriz dönemine has olmak üzere değerlendirilebilir. Fon varlığının kullanımıyla ilgili, kriz çıkışıyla birlikte konunun tümden ele alınabilmesi de gündeme gelebilir. Bu önlemler, adımlar; kriz dönemine dönüktür. Burada esneklik olacaksa, bu maddenin ruhuna uygun 2009 yılını kapsayan bir düzenleme ve süre daraltımı olabilir, komisyonun takdiridir.

Fon varlığının korunması, sürdürülebilirliği, çok önemlidir. Gerek sürelerle, gerek fon varlığıyla ilgili atılacak adımlarda, fon varlığının sürdürülebilirliği esası üzerinde yaklaşılması doğru olacaktır. Hepimizin katılacağı bir konu."

Bakan Çelik, 2004-2008 yıllarında, teşvik uygulanan 49 ilde sigortalı artış oranının yüzde 93,1, diğer illerdeki sigortalı artış oranının ise yüzde 58,3 olduğunu bildirdi.

Çelik'in konuşmasının ardından, aynı konuya ilişkin 9 kanun teklifi tasarıyla birleştirildi.

Tasarı daha sonra, AK Parti'li milletvekillerinin önergesiyle alt komisyona havale edildi. Alt komisyon çalışmalarını 1,5 saat içinde tamamlayacak, tasarının görüşmelerine öğleden sonra devam edilecek.

1 milyon kişinin maliyeti 2 milyar 400 milyon lira

Ocak ayı sonu itibariyle 244 bin kişinin işsizlik ödeneği aldığını ifade eden Çelik, bu sayının düşmesini istediklerini belirtti. Çelik, bu düzenlemeyi yapmamaları halinde sayının artacağını kaydederek, işçinin, çalışırken, iş akdi feshedilmeden kısa çalışma ödeneğinin verilmesini yararlı gördüklerini dile getirdi.

Maliyet hesabı yaptıklarını belirten Çelik, 1 milyon kişinin 6 aylık kısa çalışma ödeneğinin fona maliyetinin 2 milyar 400 milyon lira olduğunu söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin, kısa çalışma için neden 6 aylık süre öngörüldüğü ve neden 1 yıla çıkarılmadığını sormaları üzerine Çelik, yetki verilmesi halinde Bakanlar Kurulunun bunu artırabileceğini bildirdi.