İstanbul Autoshow pazara ivme kattı

ODD Genel Koordinatörü Erce, "İstanbul Autshow'da markaların gerçekleştirdikleri sıcak satışların mayıs sonuçlarına olumlu yansıyacağını düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, İstanbul Autoshow'un otomotiv pazarına ivme kattığını belirterek, markaların fuarda gerçekleştirdikleri sıcak satışların mayıs sonuçlarına olumlu yansıyacağını söyledi. 

Hayri Erce, ODD ve Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) iş birliğiyle 22-31 Mayıs tarihleri arasında, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Autoshow 2015'e ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Otomotiv sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki itibarına ve bilinirliğine katkı sağlayacak en önemli etkinliklerden biri olan İstanbul Autoshow'un bu yıl "Harikalar Diyarı" konseptiyle ziyaretçilerini karşıladığını anımsatan Erce, çok yaygın bir mecra kullanımıyla etkili bir reklam kampanyası yürütüldüğünü ve "Harikalar Diyarı" temasının büyük ilgi gördüğünü anlattı. 

Fuarda 37 markanın standının yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alanda sergilendiğini aktaran Erce, bu yıl fuar alanında bir yenilik olarak 14'üncü salonun eklendiğini, 8'inci ve 9'uncu salonların ise otomotiv yedek parça ve aksesuar firmalarını ağırladığını ifade etti. 

Erce, bu yılki 15'inci İstanbul Autoshow'un en başarılı fuar olduğunun söylenebileceğini  belirterek, "Gerek ziyaretçilerden gerekse katılımcılardan alınan görüşler bunu gösteriyor. Fuarın Avrupa standartlarına uygun bir fuar alanında, uluslararası fuarlarla rekabet edecek düzeyde yapılmasında katkılarından ötürü TÜYAP'ın özverili çalışmaları için de ayrıca teşekkür etmek isterim" dedi. 

Stratejik bir kararla bahar aylarına alınan fuarın olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ifade eden Erce,"60'ın üzerinde lansman gerçekleşti, bunlardan ikisi de dünya lansmanı oldu. Kasım ayında yapılan fuar, Paris'in de gölgesinde kalıyordu. Tarihin, martta yapılan Cenevre ve eylülde yapılan Frankfurt fuarlarının ortasında bir zaman diliminde yapılmasının avantajlarını önümüzdeki yıllarda daha fazla hissedeceğimizi düşünüyorum. Diğer taraftan, model yılı düzenlemesiyle yılbaşından sonra bahar aylarına denk gelen Autoshow yeni modellerin sergilenmesi açısından da etkili oldu" diye konuştu. 

"Autoshow, uluslararası fuar arenasında hızla yol kat ediyor" 

Hayri Erce, İstanbul Autoshow'un uluslararası niteliğini reel anlamda kazanmaya emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  

"Fuara global markalarımızdan dünyaca ünlü CEO'lar katıldı. İstanbul Autoshow'la ilgili gelişmeleri, öncesinde Avrupa, Orta Doğu ülkeleri, Rusya ve ABD başta olmak üzere birçok yabancı ülkenin basınıyla 6 farklı dilde paylaştık. Fuara ilişkin aldığımız raporlarda yurt dışında 300 binin üzerinde yansıma olduğunu görüyoruz. Hepimizi memnun eden diğer önemli bir gösterge de bu defa yaklaşık 70 uluslararası basın mensubunu fuar alanında ağırlama fırsatını yakalamış olmamızdı. Bu da global arenada bilinirliğimizi artıracaktır." 

İstanbul Autoshow'un bu yıl 600 binin üzerinde ziyaretçi ağırladığı bilgisini veren Erce, Cenevre Fuarı'nı 700 bin, Paris Fuarı'nı 1 milyon, Frankfurt Fuarı'nı 900 bin civarında kişinin ziyaret ettiği göz önüne alındığında İstanbul Autoshow'un uluslararası fuar arenasında da hızla yol kat ettiğini söyledi.  

Önceki Autoshow'larla karşılaştırıldığında bu yıl kadın ziyaretçi sayısında yüzde 20 civarında artış gözlendiğini aktaran Erce, 2012'de 20 bin çekirdek ailenin ziyaret ettiği Autoshow'da, bu sene bu sayının da arttığını ifade etti. 

Erce, yaş aralığı olarak ise genç ziyaretçilerin ağırlıklı olduğunu, 25-40 yaş aralığının fuar ziyaretçisinin büyük bölümünü oluşturduğu dile getirdi. 

"Fuardaki sıcak satışlar mayıs sonuçlarına olumlu yansıyacak" 

Fuarların satışlara pozitif yansıması olduğuna dikkati çeken Erce, İstanbul Autshow'da da markaların gerçekleştirdikleri sıcak satışların mayıs ayı sonuçlarına olumlu yansıyacağını dile getirdi. 

Tüketici ile sektörün buluşmasına imkan tanıyan ve markalara  geniş bir yelpazede ürün sunma  şansı veren fuarların pazarda önemli bir dinamizm yarattığına işaret eden Erce, şöyle konuştu: 

"İstanbul Autoshow, sektörün tüketiciyle en büyük buluşması. 2,5 yıl sonra oldukça görkemli bir buluşma oldu. Otomobilseverler yaklaşık 10 gün boyunca sektördeki en son teknoloji ürünleri, dünya ile eş zamanlı olarak bir arada inceleme fırsatı yakaladı. Son teknoloji ürünlerde görüyoruz ki mobilite büyük önem kazandı. Tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veren, çağımızın trendi iletişime imkan tanıyan ürünler hızla gelişimini sürdürüyor. Bu yılki temamız olan Harikalar Diyarı da sergilenen bu ileri teknoloji ürünleri doğru şekilde yansıtmış oldu. Sektörümüzde son dönemde yaşanan gelişmelerin de bir an önce çözüme kavuşacağına inanıyoruz." 

Erce, 2015 yılı ilk dört ayında baz etkisiyle otomotiv pazarının yüksek adetlerle neticelendiğini belirterek, "Uluslararası fuarımız İstanbul Autoshow da pazara ivme kattı" dedi.  

Hayri Erce, 2015 yılının ikinci yarısında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar ve içerisinde bulunulan seçim sürecinin etkili olacağını kaydetti. 

Yılın ilk 6 ayında otomotiv pazarı nispeten daha öngörülebilir olduğundan tüketicilerin seçim öncesinde alımlarını gerçekleştirmeyi tercih ettiğini aktaran Erce, seçimden sonrasının ise daha belirsiz olduğunu söyledi.  

Erce, bu yıl sonunda ise toplam pazarın 900-950 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir