İstanbul, "insansız araçlar"da merkez olacak
Baykar Makina Teknik Müdürü Bayraktar: "İstanbul Teknopark'ta insansız sistemler mükemmeliyet merkezi kuracağız. Orada bu alanda bir ekosistem oluşturup bu alanda personel yetiştireceğiz."
Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, havacılıkta bir paradigma değişikliği yaşandığını belirterek, "Türkiye, havacılığın doğuşunu yakaladı ancak daha sonra ülkenin önü çeşitli nedenlerden ötürü kesildi. Şimdi havacılıkta yeni bir fırsat doğuyor, paradigma kırılması yaşanıyor. Bu kırılma teknolojiyi yakalama noktasında bizim için bir fırsat" diye konuştu.
Tam da bu noktada insansız hava aracı (İHA) teknolojisine yoğunlaştıklarını ve bu alanda önemli başarılar elde ettiklerini anlatan Bayraktar, "Şu an taktik sınıfı İHA'mız kendi sınıfında dünya rekoruna sahip ve dünyadaki en ileri sistem. 2007 yılında mini İHA sistemimiz Türkiye envanterine giren ilk İHA sistemi ve ilk ihraç edilen sistem oldu" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dünya havacılığında söz sahibi olmasının yolunun İHA teknolojisinden geçtiğine işaret eden Bayraktar, teknolojinin peşinden giderek başarı elde edilemeyeceğini, önemli olanın teknolojinin gittiği yeri önceden tespit edip oraya ulaşmak olduğunu söyledi.
Bayraktar, işlerini milli bir ruh ve şuurla yürüttüklerinin de altını çizerek, "Yaptığımız işin Mimar Sinan'ı olmaya çalışıyoruz. Bu ruh haliyle işlerimizi yürütmeye odaklanıyoruz. Başkasının tasarladığı ve emek harcadığı uçağı biz alıp kopyalayamayız. Bu mühendisimizin motivasyonunu ve ruh halini bozar" değerlendirmesinde bulundu.
İHA teknolojisinin geleceği hakkında da bilgi veren Selçuk Bayraktar, "Dünyada şu anda İHA'ların gelecek projeksiyonunda sürüler halinde uçan akıllı savaşan uçaklar bulunuyor. Bunlar ufak, daha ucuz olma gibi avantajlara sahip olacak. Bizim amacımız da bu projeksiyona bütün firmalardan önce ulaşabilmek" dedi.
Bayraktar, Türkiye'nin İHA sistemleri konusunda kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olduğunu, yakın gelecekte muharip İHA'ları da tamamen yerli şekilde yapabileceklerini belirtti.
"Teknoparkta İHA ekosistemi kuruyoruz"
İHA alanında uzman personel yetiştirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bayraktar, "İstanbul Teknopark'ta insansız sistemler mükemmelliyet merkezi kuracağız. Orada bu alanda bir ekosistem oluşturacağız ve bu alanda personel yetiştireceğiz. Şu anda o bölgede 100 Ar-Ge şirketi var, 2023'te orada 30 bin Ar-Ge personelinin olması planlanıyor. İHA'nın sistemlerini geliştirecek firmaların olduğu bir kümelenme olacak" diye konuştu.
Bayraktar, Savunma Sanayii Müsteşarlığının kendilerinden istenenden daha üst bir İHA'yı Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu yılın haziran ayında TSK'ya 6 İHA, 2 yer kontrol sisteminden oluşan ikinci teslimatımızı yapacağız. Uçaklarımızın faydalı yük sistemlerinin entegrasyonu birkaç ay içinde tamamlanacak, eğitimin de tamamlanmasıyla sistemlerimiz tam operasyonel hale gelecek. Türkiye'de 2002 yılından bu yana İHA'lara yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynak aktarıldı. Biz 50 milyon dolarlık satış bedeli gerçekleştirdik. Yani bu alana ayrılan toplam kaynağın yüzde 5'i ile Türkiye'de uçuş ve irtifa rekorları kıran taktik İHA'ları hizmete sunmuş olduk."
Türkiye'nin teknoloji geliştiren ülke olmakla, transfer eden ülke olmak arasında bir yol ayrımında olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Devletin tepesindeki irade bu konuya gereken desteği veriyor, bu iradeye bütün kurum ve kuruluşlar da sahip çıkmalı" şeklinde konuştu.
"İHA'lara yurt dışından büyük talep var"
Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin yurt dışına sattığı ilk milli İHA'yı kendilerinin yaptığına işaret eden "İHA'larımıza yurt dışından büyük talep var. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Ukrayna, Polonya, Azerbaycan, Bangladeş gibi ülkeler uçaklarımıza yoğun ilgi gösteriyor. Burada milyarlarca dolarlık bir ihracat potansiyeli var" dedi.
Türkiye'nin bugün kilogram başı ortalama ihracat bedelinin 1,5 dolar olduğunu hatırlatan Bayraktar, İHA'ların ihracatında bu rakamın 20 bin dolara kadar çıktığını, ülkenin bu potansiyeli harekete geçirmesi gerektiğini belirtti.
"Bölgesel uçağa talibiz"
Bayraktar, Türkiye'nin havacılık alanında belli bir noktaya geldiğini, bu alanda ortak sinerji sağlanması hedefi doğrultusunda, 27 kurucu üyenin girişimleri ile SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneğini kurduklarını anlattı. Merkez olarak Teknopark İstanbul'u seçtiklerini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Yıl sonuna kadar üye sayısını 300'e çıkartmayı hedefliyoruz. Teknopark İstanbul'da, 2015 yılı itibarıyla 100'ün üzerinde Ar-Ge şirketi bulunuyor ve bunların büyük kısmı, SAHA İstanbul Kümesinin odak alanlarında faaliyet gösteriyor. THY Teknik/HABOM ve diğer sivil havacılık kuruluşlarının ve bunlara hizmet eden yan sanayi, İstanbul'u sivil havacılıkta merkeze koyuyor. Bu kapsamda SAHA olarak milli yolcu uçağı konusunda da hazırız."