İstanbul'un 3. havalimanına 'hava'dan ilk talip Atlasjet

Atlasjet, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesine girmeye hazırlanıyor. Böylece, Türkiye'de ilk, Avrupa'da ise ikinci kez bir havayolu şirketi havalimanı ihalesine katılmış olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - Atlasjet sahibi Ali Murat Ersoy tarafından kurulan ve birçok farklı şirketi bünyesinde toplayan AIC Holding, İtalya'nın önde gelen inşaat şirketlerinden One Works ile kuracağı konsorsiyumla İstanbul'da yapılması plananan 3.havalimanı ihalesine girecek. 3. havalimanı ihalesine, Atlasjet'in de katılması durumunda Türkiye'de ilk, Avrupa'da ise ikinci kez bir havayolu şirketi bir havalimanı ihalesine katılmış olacak. Avrupa'da  şu anda bunun ilk ve tek örneği Almanya'da yaşanıyor. Avrupa'nın dev havayolu şirketlerinden Alman Lufthansa, Avrupa'da havalimanı ihalesine giren ilk şirket. Şirket, bugün Münih Havalimanı'nın yüzde 40'ına sahip. 3. havalimanı ihalesine girmeye hazırlanan AIC Holding ve İtalyan One Works, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili stratejik kararlarını
açıklayacak.
 
Havalimanına gidecek metro hattına da talip
 
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy ve One Works yetkililerinin katılacağı toplantıda iki şirket arasında konsorsiyum anlaşması imzalanacak. AIC Holding ve One Works, kuracakları konsorsiyum ile yalnızca 3. havalimanı ihalesine değil, bu havalimanı için yapılacak olan metro hattı ihalesine de girecek. Konsorsiyumun beklentisi havalimanı ve metro ihalelerinin tek paket olarak sunulması.
Etsgroup bünyesinde bulunan, Etstur, Didimtur, Atlasjet, Voyage Otelleri, ucuzabilet.com ve Jetset şirketlerini tek çatıda buluşturan AIC Group, yapı, enerji, turizm, sağlık, gıda ve madencilik sektörlerinde falliyet gösteriyor. Şirket, bu alanlarda Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri olmayı hedefliyor. One Works ise İtalya'nın en büyük inşaat şirketlerinden biri olarak görülüyor.
 
Yılbaşından önce yapılması planlanıyor
 
Sabancı, TAV Havalimanları Holding, Alarko Holding, Varyap, Limak gibi dev şirketlerin yakından takip ettiği 3. havalimanı ihalesinin yıl sonuna kadar yapılması planlanıyor. Yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan ihale ile birçok yabancı firmanın da ilgilendiği belirtiliyor. 10 milyar TL'den fazla yatırım yapılması beklenen havalimanı, İstanbul'un kuzeyinde Akpınar ile Yeniköy arasına yapılacak. Yeni havalimanı ile Atatürk Havalimanı'ndaki sıkışıklığın ve yükün hafifletmesi amaçlanıyor. Tamamlandığında toplam 150 milyon yolcu kapasiteli olacak projenin, 90 milyon yolcu kapasiteli, üç taksi, üç paralel pist içeren ilk etabının 2016'da faaliyete geçmesi
bekleniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir