"İstanbul'da konut satış hızının azaldığı iddiaları spekülasyon"

Konutder Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sektörünün, darbe girişiminden sonra küçülmeyen tek sektör olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI 

Gayrimenkul sektörünün, darbe girişiminden sonra küçülmeyen tek sektör olduğunu söyleyen Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, İstanbul'da konut satışlarının azaldığı iddialarını yanıtladı.

Türkiye geneline göre İstanbul'da konut satış hızının bir miktar düşmüş olabileceğini söyleyen Altan Elmas, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de yılda ortalama 900 bin kişiye ev bulmak zorundayız. Yılda 600-700 bin ev satıyoruz. Yaklaşık 1 milyon 400 ikinci el ev satıyoruz. Bunun sebebi de temel ihtiyaçlar. Zaman zaman ekonominin inişli çıkışlı dönemlerinde gözler bizim sektöre çevriliyor. TÜİK rakamlarına baktığımızda konut satışlarında Türkiye genelinde yüzde 7.5, İstanbul'da ise yüzde 5'lik bir büyüme gözlemleniyor. Çeşitli spekülasyonlar üretiliyor. İstanbul'un konut satış hızının düştüğüyle alakalı. Ancak satışların bir miktar yavaşlamış olmasının nedeni Anadolu'da çok yatırımcı olması. İstanbul'da rekabet havuzunun içerisinde bir miktar daha aşağıda olması rağmen önümüzdeki yıl yüzde 6-7 arası bir rakamla konut satışlarının artacağını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra son bir yıl içerisinde yüzde 10'luk bir konut fiyat artışı olduğu söyleniyor. Ama bunun yanı sıra inşaat maliyetlerinde de belli bir fiyat artışı var. Kasım ayı henüz açıklanmadı ama ekim ayı satışlarının genel olarak çok iyi olduğunu görüyoruz."

"Kentsel dönüşüm hızımızı 5 katına çıkarmamız gerekiyor"

2000 yılından sonra yapılan konutları depreme dayanaklı yapılar, 2000'den önce yapılan yapıları ise sorunlu, sıkıntılı ve çürük olarak kabul ettiklerini belirten Elmas, minimum 7,5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini söyledi. Elmas, "Gayrimenkul yatırımları son 7-8 senedir, her bir sene bir sonrakinden artarak devam ediyor. Çok ciddi bir rekabet ortamı var" ifadesini kullandı. Elmas, "Yılda en az 500 bin konutu dönüştürürsek 15 yılda ancak bu 7,5 milyon konutu dönüştürebiliyoruz. Yani 1 milyon konut üretebiliyoruz. Bunun 100 binini kentsel dönüşüm ile dönüştürebilirken 500 bine çıkarmamız gerekiyor" dedi.

"Kentsel dönüşüm zorlu bir süreç"

Kentsel dönüşüm sektörüne girenlerin birer kitap yazması gereken kahraman olabileceği benzetmesini yapan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Kentsel dönüşüm zorlu bir süreç. Sadece 1 projede 20 milyon TL harcadım. Bana kısa vadede getirisi olmadı. 22 aylık belli prosedürlerden sonra sonuç almayı bekleyeceğiz. Bu bağlamda ketsel dönüşüm sektörünün son derece cesaret gerektiren bir sektör olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de konut sahipliği oranının yaklaşık yüzde 70 olduğuna değinerek, gayrimenkul yatırım ortaklığının önemine vurgu yaptı.

"Yabancıya topraklarımızın gideceği algısı değişti"

Yabancıya satış konusunda dünyada bilmedigimiz yerlerde gayrimenkuller satın alındığını dile getiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sözlerine şöyle devam etti:"Zaman içinde yabancıya satış yapmama, topraklarımızın gideceği gibi algılar değişti. Konut yapımında imar mevzuatında bir takim değişiklikler oluyor. Müktesebatın oturması lazım. Önce yabancı gelsin de geri kalan ptosedürler bir şekilde çözülür. Ev alacaklarlara önerim mutlaka bir miktar da olsa bankalardan kredi alarak banka desteğini arkalarına almaları…"