İşte Ar-Ge desteğinin ayrıntıları
Başbakan Davutoğlu, Ar-Ge merkezlerinde istihdam personelin maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını iki yıl süreyle devletin karşılayacağını bildirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, araştırma geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin ekonomi içerisindeki payının yüzde 1'den yüzde 3'e çıkarılmasını hedefleyen reform paketini açıklarken, paketin içerisinde tasarım ve araştırma faaliyetlerine destek ve vergi muafiyeti gibi teşviklerin bulunduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, TÜBİTAK'ta düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi konulu toplantıdaki konuşmasında, "Tasarım faaliyetlerini destek kapsamına alıyoruz...Tasarım merkezlerinin tamamının harcamalarını vergi indirimi kapsamında değerlendireceğiz.. Sigorta prim destekleri de 2023 yılına kadar maliye bakanlığı tarafından karşılanacak. Amacımız ekonomide yüzde 1 paya sahip olan Ar-Ge harcamalarını yüzde 3'e çıkarmak" dedi.
Davutoğlu pakette yer alan düzenlemelerin en kısa zamanda Meclis gündemine getirileceğini belirterek, "Muhalefetin de bu düzenlemelere destek vereceğini umut ediyorum. Hatta onların bu pakete daha iyileştirici tekliflerine de açığız" diye konuştu.
Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın bir üretim reform paketi üzerinde çalışmakta olduğunu da vurgulayan Davutoğlu, patent, TÜBA ve TÜBİTAK kanunlarını da yakında Meclis'e sunacaklarını duyurdu.
Ar-Ge ve tasarımı siparişle yapan firmaların da Ar-Ge teşvik indirimlerinden yararlanacağını belirten Davutoğlu bakanlar kurulunun bu indirimi yüzde yüze kadar çıkarmaya yetkili bulunduğunu dile getirdi.
Paketteki diğer teşvikler de şöyle olacak:
* Ar-Ge teşviki almak için daha önce 50'den 30'a indirilen firma çalışan sayısı 15 kişiye düşürülecek.
* Ar-Ge merkezlerinde çalışanların maaşlarının brüt asgari ücret kadarki kısmını iki yıl süreyle devlet karşılayacak.
* Bu firmalara gelir vergisi, stopaj ve damga vergisi istisnası sağlanacak.
* Ar-Ge'de kullanılacak makina, teçhizat giderleri için yüzde 50'ye varan hibe desteği verilecek.
* Ar-Ge yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası getiriliyor.
* Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışanların yurt dışında geçirdikleri süreler de kendilerine tanınan vergi muafiyetlerinin kapsamına alınıyor.
* Teknogirişimde 100,000 liraya kadar olan destek limitini 500,000 liraya kadar çıkarılacak.
* Teknogirişimle ilgili mezuniyetten sonra 5 yıl içerisinde başvurma şartı, 10 yıla çıkarılacak.
* Üniversite sanayi işbirliği faaliyetinde bulunan öğretim üyelerinin, faaliyetleri sonunda elde ettikleri gelirlerden gelir vergisi kesintisine son verilecek.