İşten kovulan önce 'hakem'e gidecek

Adalet ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının hazırladığı taslağa göre, iş akdi feshedilen işçi, mahkemede dava açmayacak bunun yerine hakem heyetine başvuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Adalet ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, iş mahkemelerinde görülen iş ve sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların daha kısa sürede ve daha az masrafla çözümlenmesi için çalışma başlattı. Buna göre, iş akdi feshedilen işçi, mahkemede dava açmayacak, il ve ilçelerde kurulacak İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetine başvuracak.

Bu kapsamda hazırlanan ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören tasarı taslağına göre, İş Mahkemeleri Kanunu'nun adı, "İş Mahkemeleri, İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetleri Kanunu" olarak değiştirilecek.

İşçi ve işveren arasında iş akdinden veya İş Kanunu'na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesiyle görevli iş mahkemelerinin yanı sıra "İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti" de kurulacak. 5 kişilik heyet, salt çoğunlukla karar verecek.

Miktar veya değeri 5 bin lirayı geçmeyen mal varlığına ilişkin uyuşmazlıklarda, İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti'ne başvuru zorunlu olacak. Heyet, başvuruya ilişkin kararını en geç 3 ay içinde verecek.