İstihdam açığı arttı, Bursalı sanayici tabela ile işçi arıyor

Sanayi kenti Bursa’da başta otomotiv, tekstil, makine ve mobilya olmak üzere birçok sektörde istihdam açığı hızla tırmanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Türkiye İş Kurumu'nun özel sektörde çalıştırılmak üzere 100 bin kişi aradığı, ancak bulamadığı yönündeki açıklamasının canlı bir örneği sanayi kenti Bursa'da yaşanıyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ve Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) gibi il genelindeki birçok OSB'de 'vasıflı ya da vasıfsız eleman aranıyor' tabelaları dikkati çekiyor. DOSAB'ın ana caddesinde 18 firma tabelayla eleman arıyor. İnegöllü mobilyacılar eleman bulamadıkları için 50 yaş üstü personeli de işe alırken, ilçede 2'nci OSB'nin faaliyete geçmesiyle istihdam açığının daha da büyümesi bekleniyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Selim Yedikardeş, Avrupa'da daralma, dünyada ise global bir krizin yaşandığını, eğer böyle olmasaydı sanayicinin eleman ihtiyacının daha da fazla olacağını ifade ederek, "Dernek olarak ithal işçi gerekli dediğimiz zaman bazı çevreler bu söylemimizden rahatsız olmuşlardı. Sanayici yatırıma hazır olduğu halde elemansızlıktan dolayı yeterli seviyede üretim yapamayacak, tam kapasite ile çalışamayacaktı" dedi. Otomotiv, tekstil, makine, plastik, turizm, gıda gibi sektörler başta olmak üzere birçok firmada personel açığı bulunduğunu belirten Yedikardeş, DOSAB'da sadece ana caddede yaklaşık 18 firmanın tabela ile vasıflı ve vasıfsız eleman aradığına dikkati çekti. Yedikardeş, personel açığından dolayı emekliliği dolmasına rağmen çalışanların olduğuna da değindi.

bursa2.20120911074757.jpg

bursa1.20120911074739.jpg

Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş de, Bursa ve Türkiye'nin gelecekteki kilit sektörlerinden biri olan mobilyanın aynı zamanda işsizliğin önüne geçilmesinde önemli bir sektör olduğuna işaret etti. Ülkede genç nüfus olmasına karşın eleman bulmakta zorlandıklarının altını çizen Yedikardeş, gazetelerin insan kaynakları eklerinde yüzlerce eleman arandığını, ancak eleman hele de kalifiye eleman bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini vurguladı. Bursa'da eleman sıkıntısının yaşandığı ilçelerin başında ise İnegöl geliyor. İlçelerinin üniversitelerde örnek olarak incelenmesi gerektiğini belirten İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, son 30 yılda merkez nüfusunun 50 binden 200 bine ulaştığını ve 1 milyar 100 milyon dolar ile dış ticaret açığı vermeyen bir ilçe haline geldiklerini kaydetti. Ekonomideki bu olumlu tablonun işsizlik rakamlarına da yansıdığını vurgulayan Anıl, şu an İnegöl'de işsizlik oranının sıfır düzeyinde olduğunu, bu yıl kendisinin bile gazetelere ilan vererek eleman aradığını, 'İşsizim' diyenin ise çalışmak istemediğini vurguladı. Anıl, İnegöl'de her yıl 100 şirket kapanmasına karşın 200 şirketin açıldığını
sözlerine ekledi.

2'nci OSB istihdam açığını artırır

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Mesut Baysal da, 2'nci OSB'nin tam olarak üretime geçmesiyle birlikte İnegöl'de zaten var olan istihdam açığı sorununun daha da yukarılara tırmanacağını, Ortadoğu'daki siyasi krizin bitmesiyle birlikte yaşanacak talep patlamasının ise bu durumu körükleyeceğini söyledi. Sektör temsilcileri olarak şu an da bile personel bulmakta zorlandıklarına dikkati çeken Baysal, "Gazete ilanlarımız yanıtsız kalıyor. Performans kaybına razı olup 50 yaş üstünü bile işe alıyoruz. Şu an İnegöl'de yaklaşık 35 bin kişi istihdam ediliyor. Mobilya sektöründe 5 bin metrekare alana 100 istihdam düştüğünü hesaplarsak bu 2'nci OSB için 20 bin yeni istihdam anlamına gelir. 2'nci OSB'nin tam olarak üretime katılmasıyla birlikte sorun daha da tırmanacak" diye konuştu. Mobilya sektörünün kapasitesini belirleyecek olan istihdam sorununun çözümü için çevre illerden İnegöl'e işçi getirilmesine yönelik TOKİ ile ortak proje yürüttüklerini anlatan Baysal, uygun fiyatlı konutlar inşa ederek ilçeye işçi göçü çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Bakan Çelik: İş var çalışan yok

[PAGE]

Bakan Çelik: İş var çalışan yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye İş Kurumu’nun özel sektörde çalıştırılmak üzere 100 bin kişi aradığını, ancak bulamadığını söylemişti. Açık iş sayısının 100 bine ulaştığını belirten Bakan Çelik, "İş var, çalışan yok. Üstelik meslek danışmanlarının yönlendirmesiyle isteyenleri meslek sahibi yapıyoruz, üste para veriyoruz. İşsizlerimiz uzun süreli bir çalışma eğiliminde değiller" ifadelerini kullanmıştı.

fehmiduban.jpg

Esnaf temsilcileri de şikayetçi

Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban: Türkiye'deki işsizler nitelik kazanmamış ve 'vasıfsız' tabir edilen insanlardan oluşuyor. Ülke sanayisinin her geçen yıl artan iş yükü ve ihracat artışı nedeniyle vasıfsız elemanlara bile ihtiyaç duyar hale geldik. Esnaf kesimi de sanayinin tedarikçileri arasında yer alıyor. Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı 144 farklı meslek kuruluşundaki üyeler nitelikli eleman açığından şikayet ediyor.