İşveren artışı hükümetle bölüşmek istiyor

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, KOBİ'lerin asgari ücretten doğacak yükü kaldıramayacağını ve bunun ekonomide sıkıntılara neden olabilecek olumsuzlukları beraberinde getirebileceğine dikkati çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, asgari ücretin bin 300 lira olmasının işverene, özellikle KOBİ'lerin üzerine yıllık 27-30 bin lira yük getireceğini belirterek, "Yüzde 30'luk artışı 15-15 bölüşelim. Yüzde 15'i hükümetimiz farklı kaynaklardan karşılasın, yüzde 15'ini de biz karşılayalım, dengeli şekilde götürelim. Bu şekilde olursa işveren de rahat eder ve işçi çıkarmak veya kayıtdışı yöntemlere başvurmak zorunda kalmaz" dedi. 

Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde iş dünyasını en fazla düşündüren konuların başında asgari ücret geldiğini söyledi. 

İşverenler olarak asgari ücretin hükümetle ortak bir noktada buluşularak çözülmesi gerektiğine inandıklarını belirten Olpak, bugüne kadar gerek kendileri gerekse diğer iş adamı derneklerinin hem Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'a hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çeşitli alternatifler sunarak görüşlerini dile getirdiklerini ifade etti. 

Asgari ücret konusunda artık sona yaklaşıldığına ve konunun bir şekilde çözüme kavuşturulacağını aktaran Olpak, şunları kaydetti: 

"Asgari ücret, bizim üzerinde en çok durduğumuz konulardan birisi. Çalışanımızın eline geçecek bin 300 lirayı hiçbirimiz tartışma konusu yapmıyoruz. Çalışanımızın daha fazla ücret alması bizi de memnun eder piyasaya da canlılık katar. Ancak bu yükün tamamının işverene yüklenmesi istemediğimiz sonuçları doğurur. Bundan endişe ediyoruz. Türkiye'de işletmelerin yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Asgari ücretin bin 300 lira olması işverenin üzerine, özellikle KOBİ'lerin üzerine yıllık 27-30 bin lira yük getiriyor. Böyle bir yükü KOBİ'lerin taşıması mümkün değil. Toplam yükün yüzde 80'den fazlasını yani 24 bin kadarını da direkt KOBİ'ler ödemek zorunda kalacak." 

"Yüzde 30'luk artışı bölüşelim" 

KOBİ'lerin asgari ücretten doğacak yükü kaldıramayacağını ve bunun ekonomide sıkıntılara neden olabilecek olumsuzlukları beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Olpak, şöyle devam etti: 

"KOBİ'lerin yükü hafifletilmezse istihdam kaybı yaşanır, işverenler işçi çıkarmak zorunda kalır ve işsizlik artar. Bir diğer olumsuzluk da hiç arzu etmediğimiz kayıtdışına gidiş olur. Bunun makul çözümü,. hükümetimizin verdiği bu sözü yerine getirirken istihdamın üzerindeki yüklerin bir kısmını karşılamasıdır. Yüzde 30'luk ilave bir zam var. Yüzde 10-12 civarında zam beklentimiz vardı. Yüzde 30'luk artışı 15-15 bölüşelim. Yüzde 15'i hükümetimiz farklı kaynaklardan karşılasın, yüzde 15'ini de biz karşılayalım, dengeli şekilde götürelim. Bu şekilde olursa işveren de rahat eder ve işçi çıkarmak veya kayıtdışı yöntemlere başvurmak zorunda kalmaz." 

Büyüme rakamları 

Olpak, Türkiye'nin 2015'in son çeyreğinde ve 2016 yılında da büyümesine devam edeceğine inandıklarını, iş dünyasının bu yönde iyimser bir beklentisi olduğunu belirterek, "İki yıl içinde 3 seçim geçirmiş bir ülkenin ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3,8 geldi, bazıları hayrete düştü ama biz beklediğimizi söylemiştik. Üçüncü çeyrek büyümesi biraz bizimde beklentilerimizin üzerinde gelişti biz '3,5'in üzerinde olabilir ama 4'ü bulamayabilir' diyorduk. Dördüncü çeyrek büyümesinin kesinlikle 3,5'in üzerinde gerçekleşeceğine inanıyorum. Muhtemelen 3,8'ler civarında olacaktır. Bu da Türkiye'nin 2015 yılını 3,8 büyümeyle kapatması demektir" diye konuştu. 

Böyle bir büyümeyle 2016 yılına girilmesi durumunda 2016'nın yüzde 4'ün üzerinde belki de yüzde 5 aralığında büyümeyle kapatılabileceğine işaret eden Olpak, daha rahat bir yıl geçirebileceklerini düşündüklerini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir