İsviçre 'fırsat kapısı' açıldı

Türkiye ile İsviçre arasında 12 Ocak'ta hayata geçen 'çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması' iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir dönem başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
Gamze ŞENER
 
İSTANBUL - Türkiye ve İsviçre arasındaki ilişkiler açısından yeni bir dönem başladı. 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması' ile iki ülkede de iş yapan bir şirket sadece bir ülkede vergi ödemekle yükümlü olacak. İsviçre'de bazı kantonlarda 0 vergi olduğu düşünüldüğünde, bu anlaşmanın  önemli işbirliklerininönünü açacağı belirtiliyor. Anlaşmanın global açılım peşindeki Türk şirketleri için önemli avantaj getireceğini belirten uzmanlar bu avantajları 'vergi' ve 'İsviçre merkezli Türk şirketi olmak' olarak sıraladılar.
 
Ayrıca anlaşmayla Türkiye, vatandaşlarının İsviçre'de bulunduğu iddia edilen 60 milyar dolarına dair bilgileri isteyebilecek. İsviçre Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek adına 2013'e hızlı bir giriş yaptı. Toplam ticaret hacmi 3 milyar frangı henüz geçen iki ülke, ilk adımı 12 Ocak'ta yürürlüğe giren "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" ile atmıştı. İsviçre şimdi de yarın açılacak "Swiss Hub"a odaklandı. İsviçre, ticari işbirliklerini geliştirmek adına şimdiye kadar 19 ülkede 'Swiss Hub' açtı. Listeye 20'nci sıradan dahil olacak Türkiye için bu gelişmenin oldukça heyecan verici olacağını belirten Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Doğan Taşkent, iki ülke arasındaki ilişkiyi Amerika ve Japonya ile örneklendiriyor: "Japonlar da zamanında Amerikalı şirketlerle
ortak oldu. Şirketlerin içine girdiler. Know-how'ı öğrendiler, sonra ülkelerinde kendileri yaptılar. Japon modeli uygulayıp, ortaklık yapalım; onlar parayı versinler, biz öğrenelim, sonra biz üretelim anlayışında olmamız lazım. Çin gibi değil, Japon gibi. Bunu İsviçre ile yapabiliriz. Uzun dönemde bize çok yarar sağlayabilir." 
 
İsviçreli KOBİ Türkiye'ye gelecek
 
Taşkent, yenu düzenlemeden  en çok KOBİ'lerin yararlanacağını belirtti. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile birlikte açılacak Swiss Hub'ın Türk ve İsviçreli KOBİ'yi buluşturacak bir köprü görevi üstleneceğini ifade eden Taşkent, "Oradaki KOBİ'ler şu ana kadar dışarı  çıkmadı. Hem vergilerden dolayıhem de belirsiz bir ortamda risk almak istemedikleri için. Artık KOBİ'ler İsviçre'den buraya gelecek. İleri teknoloji üreten İsviçre KOBİ'leriyle Türk KOBİ'leri birlikte çalışmaya başlayabilirler" dedi. İsviçre'yi asıl ayakta tutanların KOBİ'ler olduğunu söyleyen Taşkent, "İsviçre'de ileri teknoloji üretenler KOBİ'ler. İsviçre'yi asıl ayakta tutan şirketler KOBİ'lerdir. Türkiye'de de şirketlerin yüzde 90'ından fazlası KOBİ. İsviçre'de petrol, maden yok ama ciddi anlamda teknolojik ürünler geliştiriliyor. Dünyanın en zengin ve en inovatif ülkelerinden biri. İsviçre'de ciddi bir know-how var ve ileri teknoloji endüstrisivar. Bunu da yurtdışına satıyor. Yüksek kalibrasyon gerektiren, küçük parça bütün ürünleri
tüm dünya İsviçre'den alıyor. Bizim de çikolata ve saatin yanında küçük makine parçaları, ölçüm aletleri, ileri teknoloji aletleri ithalatımız var. Hükümetin 2023 planı, Türkiye'nin önde gelen ileri teknoloji ihracatçılarından biri olması yönünde. İsviçre bu anlamda bizim için çok kritik olmaya başladı" değerlendirmesini yaptı.
 
İsviçre Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü'nden yapılan açıklamada da Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın yeni
bir sayfa açacağı belirtilerek şu açıklama yapıldı: "Vergilendirme yüzünden tereddütleri olan Isviçreli ve Türk firma ve yatırımcıların iş ve yatırım planlarını bu çerçevede yeniden gözden geçirmelerini bekliyoruz. Bu durum, Isvicre'nin
resmi ve özel sektör cevrelerinde yükseldigi gözlenen Türkiye'ye olan ilgisini pekiştirecekir."
 
Vergi kaçıranlar sorulacak
 
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları kapsamında ülkeler  arasında bilgi değişimi de yapılıyor. Yani Maliye Bakanlığı İsviçre hükümetinden İsviçre bankalarında  bir Türk vatandaşın hesabıyla ilgili bilgi isteyebilecek. Taşkent, böylece bilgi istemenin yasal zeminin oluştuğunu ancak hayata geçirilip geçirilmeyeceğinin önümüzdeki süreçte ortaya çıkacağını belirterek, "Eğer vergi kaçırma varsa bu artık soruşturulabilir" dedi. 
 
Yeni durum iki ülke arasında yatırımların artacağının habercisi
 
Sadece 'Swiss Hub' değil, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması  da iki ülke arasında yatırımların artacağının habercisi. Çünkü Türkiye'de temettülerde stopaj yüzde 15 iken yüzde 5'e düşecek. İsviçreli yatırımcı da kendi ülkesinde ya hiç ödemeyecek ya da orada ödeyeceği vergiden düşecek. İsviçre'de enflasyonun yüzde 1'lerde seyrettiği düşünüldüğünde yüzde 5-10 daha az vergi ödenecek olması azımsanacak bir oran değil. Ayrıca ülkede bazı kantonlarda vergi oranı yüzde '0' olarak dikkat çekiyor. Doğan Taşkent, "Bu vergi avantajları insanların ilgisini çeken bir durum.
İsviçreliler şimdi 'Türkiye'ye gidip, daha çok kazanıp daha az vergi ödeyeceğiz' diye düşünüyorlar" sözleriyle açıklıyor.
 
İsviçreli şirketler araştırmaya başladı
 
• Sander Group: Türkiye'de daha çok yeniyiz. Bir iki kez ithalat yaptık. Çifte vergilendirmenin faydalarını zamanla göreceğiz.
• Sika: Stopaj anlamında belirli ürünlerde yüzde 15'ten yüzde 5'e düşüş var. Bunun gibi avantajların neler olduğunu henüz bilmiyoruz, araştırıyoruz.
• Mövenpick: Bize bir faydası olmasa da müşterilerimize bir avantaj sağlayacaktır. Hangi konuda faydalı olacağı konusunda çalışmalarımız sürüyor.