İthal samanın maliyeti ne olursa olsun...

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Kutlu: Maliyeti ne olursa olsun Türkiye'nin her yerine samanın kilosu 50 kuruştan çiftçiye verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdürü Abdullah Kutlu, çiftçinin saman ihtiyacının giderilmesi için 5 ülkeden saman ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, "Maliyeti ne olursa olsun Türkiye'nin her yerine samanın kilosu 50 kuruştan çiftçiye verilecek. Çiftçimizin ihtiyacı ne kadarsa bu ihtiyacını peyderpey karşılayacağız" dedi. 
 
TTKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu, düzenlediği basın toplantısında kurumun 2012 yılı faaliyetleri ve 2013 yılına yönelik hedefleri hakkında bilgi verdi. 
Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, 32 bin 986 yerleşim biriminde, 16 bölge birliği, bin 659 tarım kredi kooperatifi ve 185 hizmet bürosu ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağına hizmet götürdüğünü söyledi. 
 
Tarım kredi pazarında Ziraat Bankası'ndan sonra en büyük ikinci kuruluş olduklarını anlatan Kutlu, 2002 yılında Türkiye genelinde 302 milyon lira kredi kullandırılırken, geçen yıl kullandırılan kredi miktarının 4,33 milyar liraya çıktığını, kredi geri dönüşüm oranının ise yüzde 98,5'a kadar yükseldiğini ifade etti. 
Geçen yıl 165 milyon lira sigorta primi üretildiğini, 291 bin ton ortak ürün alımı gerçekleştirildiğini kaydeden Kutlu, doğal afetler nedeniyle ürünü zarar gören 36 bin 133 çiftinin 362 milyon liralık borcunun da bir yıl süre ile ertelendiğini dile getirdi. 
 
Geçen sene 1 milyon 500 bin ton gübre dağıttıklarını belirten Kutlu, bu rakamın tüm zamanları rekoru olduğunu kaydetti. 
2013 yılı hedefleri hakkında bilgi veren Kutlu, bu yıl çiftçiye toplam 5 milyar lira ayni ve nakdi kredi kullandırmayı hedeflediklerini bildirdi. Çiftçinin ihtiyaç duyduğu gübre, yem, akaryakıt, tarımsal ilaç, sertifikalı tohumluk gibi tarımsal girdileri zamanında, kaliteli ve en uygun şartlarda karşılamaya devam edeceklerini ifade eden Kutlu, "2013 yılında çiftçimize 1 milyon 650 bin ton gübre, 300 milyon akaryakıt, 850 bin ton karma hayvan yemi, 180 bin ton sertifikalı tohumluk dağıtmayı planladık" dedi. 
Kutlu, ortak ürünlerin tarladan markete, üreticiden tüketiciye doğrudan satışına dönük daha dinamik bir pazarlama ağı oluşturacaklarını ve 400 bin ton ortak ürünü süper marketlere pazarlayacaklarını vurguladı. 
 
İthal saman dağıtımı sürüyor
Geçen sene kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve uzun sürmesi, ilkbaharda yeterli yağışın düşmemesine bağlı olarak başlayan kurak neticesinde kaba yem (saman) ihtiyacı doğduğunu kaydeden TKKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu, spekülatörlerin de durumu fırsat bilerek saman fiyatlarının anormal seviyede artmasına sebep olduklarını söyledi. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın saman ithalatını serbest bıraktığını, fakat nakliye nedeniyle yurtdışından getirilen samanın maliyetinin 3-4 kat kadar arttığını ifade eden Kutlu, TTKKMB ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sorunu çözmek için işbirliği yaparak saman ithal etme kararı aldığını hatırlattı. 
Bu kapsamda Kurum olarak Ukrayna, Bulgaristan, KKTC, İtalya ve Pakistan gibi ülkelerden saman ithal etmeye başladıklarını belirten Kutlu, "İlk parti saman geçen ayın 20'sinde geldi ve Erzurum'dan dağıtım başladı. Dağıtım Nisan ayı sonuna kadar sürecek" dedi. 
 
Maliye ne olursa olsun Türkiye'nin her yerinde samanın kilosunun 50 kuruştan çiftçiye verileceğine vurgu yapan Kutlu, "Diyelim ki bize bir kilogram samanın maliyeti 80 kuruşa mal oldu. Bunun 30 kuruşunu Bakanlık karşılayacak. Çiftçimizin ihtiyacı ne kadarsa bu ihtiyacını peyderpey karşılayacağız" diye konuştu. 
 
Saman konusunda Türkiye'nin her yerinden talep topladıklarını ve bugüne kadar toplam 47 bin ton talep geldiğini belirten Kutlu, 50 bin tonluk da ithalat bağlantısı yaptıklarını bildirdi. Kutlu, Nisan sonuna kadar ithalatın 100 bin tona çıkacağını tahmin ettiklerini de söyledi. 
 
Mersin ve Hopa Limanı'ndan doğuya, İzmir ve Zonguldak limanlarından da karayolu ile batı bölgelerine saman gönderildiğini kaydeden Kutlu, saman fiyatını 50 kuruşa sabitledikten sonra spekülatörlerin de ucuz bir şekilde piyasaya girmeye başladıklarına dikkati çekti.