İthal tüketimin kısılması bütçe gelirine yaramadı

Yılın ilk sekiz ayında ithalattaki düşüş, ithalden alınan KDV ve diğer vergilerdeki azalma nedeniyle bütçe gelirlerinde 5 milyar liraya yakın kayıba yol açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Naki BAKIR

ANKARA - Küresel kriz sürecinde, tüketim talebinin daralması, kullanılabilir gelirlerin azalması, ekonomide güvenin azalması ve kurdaki artışa bağlı olarak ithal ürünlerin pahalanması gibi nedenlerle ithalatta yaşanan hızlı düşüş, cari işlemler açığını küçültürken, gelirlerinin büyük bölümü tüketim vergilerinden oluşan bütçeye ise olumsuz yansıyarak açığı büyüttü.

DÜNYA’nın Maliye Bakanlığı verilerinden yaptığı hesaplamaya göre yılın ilk sekiz ayında ithalatta yaşanan düşüş, ithal ürünlerden alınan katma değer vergisi (KDV) ve diğer vergilerdeki azalma nedeniyle bütçe gelirlerinde 5 milyar liraya yakın kayba yol açtı. Motorlu taşıtlar ve dayanıklı tüketim mallarının yurtiçi satışlarındaki düşüşler de buradan elde edilen ÖTV gelirini 1 milyar liradan fazla azalttı. Özel iletişim vergisi ve harç tahsilatında da düşüşler yaşandı.

Uzun yıllardır gelirlerinin büyük bölümünü tüketime dayalı dolaylı vergilerin oluşturduğu bütçede yılın ilk sekiz ayında ortaya çıkan rekor açıkta, özellikle ithal ürünlerde olmak üzere krize bağlı olarak tüketimin kısılması etkili oldu.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde