İTO Başkanı: Reklam harcamalarındaki KDV yüzde 8'e çekilmeli

Yalçıntaş, reklam sektörünün teşvik kapsamına alınmasının çok yerinde olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, reklam harcamalarındaki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesinin, hem reklam sektörü hem de firmalar üzerinde zincirleme şekilde olumlu bir etki yapacağını vurguladı.

Yalçıntaş, "Reklamlar, piyasaya dair beklentileri ve bakış açısını olumlu yönde etkilemekte, ertelenen tüketici harcamaları ve yatırım kararlarını öne çekebilmektedir. Reklamlar, markaların hayat suyudur. Bu anlamda reklam sektörüne verilecek teşviğin piyasada çok güçlü şekilde hissedileceği kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel krizin ülkemizi de yoğun biçimde tesiri altına alması ile işletmelerin reklam bütçelerini kısma eğilimi gösterdiklerini belirten Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Reklam harcamalarının kısılması, kısa vadede bir tasarruf yaratıyor gibi görünse bile, orta ve uzun dönemde pazar paylarında ciddi yaralar açabilmektedir. Nitekim, reklam bilincine sahip firmalar, fırsatı görüp, düşen maliyetlerle çok daha yoğun frekansta reklam yapmaktalar. Bunun yararlarını da kriz sonrasında çok daha güçlü bir pozisyona kavuşarak alacaklardır.

Reklamın moral ve tüketimi artırmadaki lokomotif etkisinden de iyi yararlanmalıyız. Hükümetimizin de bu stratejik yaklaşımdan hareketle, reklam ve medya sektöründen gelen talepleri dikkate alacağına inanıyoruz. Reklam harcamalarındaki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi, hem reklam sektörü hem de firmalar üzerinde zincirleme şekilde çok olumlu bir etki yapacaktır."

"Marka ve reklam destek tutarları artırılmalı"

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, reklam sektörüne yönelik diğer bir önerilerinin de KOSGEB ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından sağlanan destekle ilgili olduğunu kaydetti. Yalçıntaş, "KOSGEB ve DTM gibi kuruluşlarımızın firmalara yönelik sağladığı marka ve reklam destek tutarları artırılmalıdır. Ayrıca bu desteklerden yararlanma şartlarının kolaylaştırması çok yerinde olacaktır"

Yalçıntaş, "Bu adımlar, düşen reklam fiyatlarıyla birlikte firmaların reklam yapmaları için çok cazip bir ortam oluşturacaktır. Belki de en önemlisi, büyük firmalar karşısında sermaye ve finans gücü düşük firmalara da reklam şansı sunacağından, daha adil bir rekabet ortamına da katkı sağlayacaktır" dedi.

Yalçıntaş, sektörün gelişmesinde medya ve mecra sahibi firmalara da önemli görevler düştüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Bu önerilerimizin ekonomi yönetimimiz tarafında karşılık bulması durumunda medya ve mecra sahibi firmaların da indirimleri reklamveren firmalara yansıtmalarını bekliyoruz. Firmalarımızın, ‘uygun fiyat, daha çok reklamveren" anlayışıyla hareket etmelerini bekliyoruz. Doğru yaklaşımlarla bunu başarabildiğimiz takdirde, hükümetimiz, reel sektör firmaları, medya kuruluşlarımız ve reklam sektörümüzle birlikte kriz atmosferini aşmada çok önemli bir ivme yakalayabiliriz."