İTO, karayolunda mal akışını hızlandırmak için harekete geçti
İTO, 'Lojistik Sektörünün İş Süreçlerinin İyileştirilmesi' projesi kapsamında havayolundan sonra karayolunda da çalışmalara başladı, ilk olarak UND'nin kapısını çaldı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), 'Lojistik Sektörünün İş Süreçlerinin İyileştirilmesi' projesi kapsamında havayolundan sonra karayolunda da çalışmalara başladı. İlk olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) kapısı çalındı. Mal akışının ve tedariğinin İstanbul trafiğinden etkilenmemesini sağlayacak bir çalışma yapılacak. İTO Lojistik ve Taşımacılık Meslek Komitesi Üyesi Tamer Dinçşahin, karayolundan sonra denizyolunda da çalışma yapılacağını söyledi.
İTO, lojistiği 2016'nın stratejik sektörü olarak belirlemişti. Tüm sektörlerin iş akışını etkileyen lojistiği çok önemsediklerini İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “2015’te tekstil ve inşaat sektörlerine yönelik stratejik vizyon çalışmalarımızı tamamladık. Bu yıl da yeni bir sektörle ilgili stratejik planlamayı ajandamıza aldık. Lojistik sektörüne yönelik harekete geçiyoruz. İlgili meclis üyelerimizin katılımıyla bir kurul oluşturduk” sözleriyle vurgulamıştı. Aynı zamanda eski UND Başkanı olan İTO Lojistik ve Taşımacılık Meslek Komitesi Üyesi Tamer Dinçşahin, 'Lojistik Sektörünün İş Süreçlerinin İyileştirilmesi' projesinde önemli bir yol alındığını belirterek, "Lojistik sektörü mevcut büyüklüğü ve potansiyeli göz öününe alınarak stratejik sektör olarak belirlenmiş lojistik sektöründe iş süreçlerinin iyileştirilmesi için çalışmalara başlanmıştı. Tüm lojistik sektöründeki iş süreçlerini takip ediyor bunların iyileştirlmesi için neler yapılması gerektiğini tespit ediyoruz ve bunların takibini yapıyoruz. Odadaki 81 farklı sektörün ihtiyaç duyduğu ana sektörün lojistik olduğu düşüncesinden hareketle bu sektörde zaman ve maliyet avantajı sunulması için yapılması gerekenleri belirliyoruz. Ana amaç ise burada Türkiye'nin rekabetçiliğini güçlendirmek. Lojistikte öncelikle Marmara Bölgesi'ndeki sorunların çözülmesi ve süreçlerin iyileştirilmesi planlanırken uzun vadede ise tüm Türkiye'de hayata geçirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.
Rapor bakanlığa sunulacak
'Lojistik Sektörünün İş Süreçlerinin İyileştirilmesi' projesi kapsamında havayolunda ve karayolunda çalışmaların başladığını belirten Dinçşahin, sırada ise denizyolu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Havayolu taşımacılığında havalimanlarının kargo kargo kapasitesini güvence altına almak, havayolu taşımacılığında modern ve geliştrilebilir altyapı oluşturmak için çalışıyoruz. Gerekli kanuni düzenlemeleri gerçeleştirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bunda birçok paydaş var. O paydaşlarla bir araya geliyoruz. Şimdi ise karayolunda başlandı. Karayolu bölümünün bir önemli bir parçası UND ile yaptığımız çalışma. Arkasından denizyolu başlayacak. Hepsi tamamlandığı zaman rapor hazırlanacak. 2017'de bu projeyi tamamlayıp, sektörün sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini içeren bu raporu ilgili bakanlıklara sunmak istiyoruz."
UND üyelerine yaptığı anketle karayolundaki sorunları belirleyecek
İTO, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) işbirliğinde mal akışının ve tedariğinin İstanbul trafiğinden etkilenmemesini sağlayacak bir çalışma yapıyor. UND, hazırladığı anket formuyla taşımacılığın ve İstanbul trafiğinin iyileştirilmesi konunda üyelerinin şikayetlerini, hangi güzergahlarda sıkıntı yaşadıklarını ve çözüm önerilerini saptayacak. Derneğin resmi internet sitesi üzerinden yapılan ankette üyelere şehir dışına taşınması gereken üretim ve ticaret merkezleri neresi olduğu, nereye taşınması gerektiği soruluyor. Yine Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün İstanbul'un trafik sorununun çözümü konusunda ne kadar etkili olabileceği de sorulan sorular arasında. 'İstanbul'da sizce taşınacak malın türüne veya araçlara göre saat kısıtlamaları yapılmalı mı? Nasıl yapılmalı? İstanbul Trafiğinin taşımacılık faaliyetlerinize olumsuz etkileri neler?' ise ankette yer alan diğer sorular arasında.