İyi niyet göstergesi 100,000 varil petrol

Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetim, Kerkük-Ceyhan hattına iyi niyet gösterisi olarak günde 100,000 varil petrol aktaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi, 1 Nisan'dan itibaren iyi niyet jesti olarak, Bağdat hükümetinin denetiminde olan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattına günde 100,000 varil ham petrol aktaracaklarını açıkladı.

Merkezi hükümet ile özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KRG)arasında Kuzey Irak'ta üretilen petrolün ihracı konusundaki anlaşmazlığın çözümlenmesi için süren müzakereler henüz sonuçlanmadı ancak son gelişme bu süreçte yeni bir aşama olabilir.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin makamından yapılan yazılı açıklamada, "Müzakerelerin başarı ihtimalini en yükseğe çıkarmak amacıyla KRG, bir iyi niyet
gösterisi olarak Irak boru hattından petrol ihracatına katkı yapmayı önermiştir" denildi.

"Bağdat ile ihracat ve bütçe konularındaki görüşmeler sürüyor. Bu müzakereler henüz kabul edilebilir anlaşmalarla  sonuçlanmadı."

Daha önce Kuzey Irak petrolü de Kerkük-Ceyhan hattından taşınırken Bağdat ile Erbil arasında çıkan gelir payı ve yabancı şirketlere ödeme konusundaki anlaşmazlık üzerine Kürtler 2012 sonunda bu hattı beslemeyi durdurdu.

KRG'in inşa ettiği yeni bir boru hattı bağlantısından akan bir milyon varilden fazla ham petrol ise Ceyhan'daki terminalin depolarında bekletiliyor.

Batılı bir yetkili, müzakereler sürerken Kuzey Irak petrolünün de Irak'ın kamu petrol pazarlama örgütü (SOMO) tarafından ihraç edileceğini ve gelirinin önceden olduğu gibi Irak adında New York'ta açılmış bulunan fon hesabına yatacağını söyledi.

Aynı yetkili, müzakerelerin çok zor ilerlediğini ve yaklaşan seçimler nedeniyle durumun daha da karmaşık hale geldiğini söyledi. Ancak aynı yetkiliye göre KRG'n önerisi genel ortam için yararlı olacak.