İyilik sağlık olsun!

Gerçekten kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Sağlıklı mısınız? Bu konuda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı bir rapor var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Yıl sonu geldiği ve bu da yılın son sağlık yazısı olduğu için genel bir değerlendirme yazısı olacak. Nasıl bir yıldı 2016? Buna sağlık açısından bakalım. Gerçekten kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Sağlıklı mısınız? Bu konuda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı bir rapor var. OECD, tam da şu soruyu soruyor: Sağlıklı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Hangi ülkede insanlar daha fazla sağlıklı olduklarını ifade etmişler? Hangi ülkede, bu soruya ‘iyilik-sağlık’ denilmiş? Hemen cevaplara bakalım. Listede, OECD’ye üye 33 ülke sıralanıyor. Listenin zirvesinde Yeni Zelanda var. Yeni Zelanda’da yetişkin nüfusun yüzde 89.6’sı kendisinin, sağlığının iyi olduğunu rapor ediyor. İkinci sırada, Kanada var. Kanada’da yetişkin nüfusun yüzde 88’si sağlıklı olduğunu söylüyor. Üçüncü sırada Amerika geliyor. Amerika’da insanların yüzde 87.5’i iyi hissettiklerini ifade ediyor. İlk üç sırada oranların yüzde 80’lerin üzerinde olması dikkat çekici. Bu ülkelerde genel olarak sağlıklı olma halinden söz edilebilir. Peki, OECD ortalaması nasıl? Çalışmaya göre OECD’de (33) kendisini sağlıklı-iyi olarak ifade eden nüfusun oranı yüzde 68. 9. Peki, Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de insanlar kendilerini nasıl hissediyorlar? Sağlıklılar mı gerçekten? Çalışmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 67.8’i sağlıklı olduklarını ifade ediyor. Bu oran ile Türkiye, OECD (33) ortalamasının hemen altında yer alıyor. Buna göre Türkiye’de de her 10 kişinin yaklaşık yedisinin kendisini iyi-sağlıklı olarak ifade ettiğini görülüyor. Peki, listenin son sırasında hangi ülke var? Listenin en alt sırasında Kore yer alıyor. Kore’de yetişkin nüfusun yüzde 35.1’i sağlığının- kendisinin iyi olduğunu ifade ediyor. Sondan birinci sırada ise Japonya geliyor. Japonya’da insanların yüzde 35.4’ü kendileri iyi ya da sağlıklı olduğunu ifade diyor. Şimdi, sağlık açısından durum böyle. Genel olarak durum nasıl?

“Siyah kuğu” yılı mı?

Genel olarak yazılanlara bakıldığında, hem dünyada hem de Türkiye’de 2016’nın ‘siyah kuğu’ların sıkça görüldüğü bir yıl olarak analiz edildiği görülüyor. Burada ‘siyah kuğu’lar beklenmedik, sürpriz olanı niteliyor. Örneğin İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı “siyah kuğu.” ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi “siyah kuğu” olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de, beklenmeyen, sürpriz olarak ifade edilecek pek çok şey yaşanıyor. Ne diyelim, 2017’nin hem kişisel hem de toplumsal sağlığımız açısından huzurlu ve sakin bir yıl olmasını dileyelim...

ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR ‘2017’ DİLEYELİM...

OECD’nin, 2015 yılı sağlık istatistiklerine dayandırdığı araştırmasına göre, OECD (33) ülkelerinde nüfusun ortalama olarak yüzde 68. 9'u kendisinin sağlıklı-iyi olduğunu ifade ediyor. İyi hissetmek büyük ölçüde, uzun vadeli düşünebilmek, ‘öngörülebilir’ bir özel-iş yaşam gerektirir. Herkes için 2017’nin ‘öngörülebilir’, bir yıl olmasını dileyelim…