İzmir Enternasyonal Fuarı, sona erdi
Bu yıl 77'incisi düzenlenen fuar, 58 ülke ve 252'si yabancı toplam 1043 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi
İZMİR - Bu yıl 77'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, sona erdi.
Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin en eski ve köklü fuarı olarak bilinen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl, açık ve kapalı toplam 70 bin metrekarelik sergi alanında 58 ülke ve 252'si yabancı 1043 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Onur konuğu ülke olarak Küba'nın, onur konuğu il olarak da Karabük'ün yer aldığı fuarda, ticari boyutta en büyük ağırlığı gıda sektörü oluşturdu. Bu sektörden 150 firmanın stantlarıyla boy gösterdiği fuara, mobilya ve dekorasyon sektöründen 130, otomotiv sektöründen 90, finans ve hizmet sektöründen 80, iş ve tarım makineleri sektöründen 40, elektrik, elektronik ve iletişim teknolojileri sektöründen 40, kitap ve yayıncılık sektöründen 40, yapı malzemeleri ve inşaat sektöründen 30, sağlık termal turizm sektörlerinden 20 ve denizcilik sektöründen de 20 firma katıldı.Yalnızca İzmir için değil, tüm Ege Bölgesi için büyük önem taşıyan İEF'i, bu yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret etti.
"Küresel Isınma ve İklim Değişikliği"
Fuarın bu yılki ana teması ise "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği" olarak belirlenmişti. Bu alanda faaliyet gösteren 60'a yakın firmanın güneş ve rüzgar enerjisi, elektrik ve su tasarrufu, katı atık geri dönüşüm sistemleri ile daha az enerji harcayan ürünleri ve yeni iklimlendirme teknolojileri tanıtıldı. Ana tema çerçevesinde, başta beyaz eşya ve otomotiv firmaları olmak üzere diğer katılımcıların da küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunu öne çıkaran etkinlikleri gerçekleştirilen fuarda, yine bu çerçevede toplumsal duyarlılığın artırılması amacıyla türlü kültürel etkinlikler düzenlendi. Fuar alanında oluşturulan "Küresel Isınma Bilgi Evi" standında ziyaretçilere, küresel ısınma ve iklim değişikliğine ilişkin bireysel mücadele yöntemleri anlatılırken, yine bu kapsamda "Yaşam Yok Mu Oluyor?", "Dünyaya Ne Yaptık?", "Tehlikeli İlişkiler" ve "Birlikte Kurtaralım" başlıklarını taşıyan paneller yapıldı. Fuar alanının aydınlatmasında bu yıl ilk kez güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanıldı. Fuar organizasyonunu üstlenen İZFAŞ, fuar alanı içindeki hol girişleri ve kimi sokakların aydınlatmasını güneş enerjisi panelleriyle sağlarken, kimi hollerin aydınlatma ihtiyacı da rüzgar tribünlerinden karşılandı.
İEF, ilk kez düzenlenen "Uluslararası Kültürpark Festivali" ile kültürel etkinlikler anlamında, fuar alanı dışına çıkarak kente yayıldı. Kentin 8 ayrı noktasında, 24 ülkeden 1400 müzisyen, dansçı ve sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen "Uluslararası Bando Gösterileri", "Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Gösterileri", "Uluslararası Plaj Voleybolu Turnuvası", "Türkiye Salsa Şampiyonası" ve "Yelken Yarışları" ile fuar coşkusu kent sokaklarına taştı. İEF'te kültürel etkinlikler çerçevesinde ayrıca, 8. Sinema Burada Festivali, Dünya Mutfakları Festivali, Nostaljik Fuar Gazinosu, Türkü Şenliği, Fuar Çocuk Kulübü, Fuar Kupası, Ünlülerle Söyleşi, Uluslararası Sanat Günleri ve Gençlik Konserleri ile Okan Bayülgen'in fotoğraf ve Turhan Selçuk'un karikatür sergileri düzenlendi.