İzmir'deki OSB'ler dolana kadar komşu teşviği verilsin

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'deki OSB'lerde altyapısı tamamlanmış, yatırıma hazır 7.5 milyon metrekare boş yerleri doldurmayı hedeflediklerini belirterek azından OSB'ler dolana kadar komşu bölgelerle aynı teşviğin verilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR- Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda  (EBSO) 25 yıl aradan sonra rakipsiz girdiği seçimlerde  güven tazeleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın  öncelikli hedefi, İzmir'in OSB'lerindeki 7.5 milyon metrekare boş  alanı doldurmak.  Hükümetten İzmir'deki organize sanayi bölgelerine en azından dolana kadar komşu bölgelerle aynı teşviğin verilmesini isteyen Yorgancılar, " Birinci hedefim 7.5 milyon metrekare boş alanı doldurmak.  Doldurduğumuz zaman İzmir olarak hem ihracat hem istihdam açısından önemli bir yol katetmiş olacak" dedi. Yorgancılar, seçimlerin ardından yeni dönem projeleri ve ülke gündemiyle ilgili DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulundu. 

İzmir'deki organize sanayi bölgelerinin altyapısı tamamlanmış, yatırıma hazır bölgeler olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, " Yatırımcı olarak müracaat edene tapu veriyoruz.  Projesini getiren hemen kazmayı vuruyor.  Kazmayı vurduğun gün doğalgazını,  elektriğini bağlıyoruz. Biz buraların dolmasını istiyoruz. Hiç olmazsa bunlar dolana kadar komşu ilin teşviğinden yararlanmak istiyoruz. Dolduktan sonra tekrardan  birinci bölge olsun. Bu OSB'ler  boş kalmasın, bu OSB'lerin  altyapısını sanayici ödedi. Dolduğu takdirde, hiç olmazsa maliyetler aşağıya düşecek" diye konuştu.  

Büyüme %e 6-6.5'un üzerinde olmalı 
Türkiye'nin büyüme hedefleriyle ilgili de görüşlerini açıklayan Yorgancılar, " IMF,  yüzde 3.5 -4 büyüme  bekliyor. Hükümet  yüzde 4.5-5  büyüme öngörüyor.  Yüzde 5 büyürsek bu sadece üniversiteden mezun olanlara iş bulabilme imkanı sağlayan bir büyümedir. Yüzde 7'nin üzerinde büyürsek o zaman mevcut yüzde 10'luk işsiz miktarını da çözebilme imkanımız sözkonusu olur.  Türkiye'nin her zaman yüzde 6-6.5'un üzerinde büyümesi lazım. Eğer 2023 yılı hedeflerinde kişi başına 25 bin dolar milli gelir hedefliyorsak  bu yüzde 4.5 büyüme ile olmaz. İstikrarlı bir büyüme lazım" dedi.
Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu önemli hedefler olduğunu vurgulayan Yorgancılar, bu hedeflere ulaşmanın yolunun üretmekten geçtiğini söyledi. Yorgancılar, şöyle devam etti:  "2020 yılında dünyada çok büyük nakit olacak hatta tüm ülkelerin gayri safi milli hasılasının 10 katı para olacak. O paralar üretim yapan şirketlerin elinde olacak. Üretim odaklı bir büyümenin içinde olmalıyız. O büyümeyi de ancak yatırımla gerçekleştirebiliriz. Ancak ülkenin bütünlüğü herşeyin başında gelir,  ondan sonra ekonomi gelir."

Yarımadası arsaları turizme tahsis edilsin
İzmir ekonomisinde kaldıraç etkisi gösterecek sektörlerin başında tekstil, gıda iklimlendirme, lojistik, petrokimya sektörlerinin geldiğini hatırlatan Yorgancılar, "İzmir'de çok geniş bir mozaik var. Gıda,  tekstil, demirçelik, cam, çimento, petrokimya gibi  geniş bir yelpaze var. Bu geniş yelpaze içindeki herhangi bir sektördeki daralma İzmir'i çok fazla etkilemiyor. İzmir'in böyle bir avantajı var. Ticareti, turizmi, limanı İzmir'in önemli avantajları. İzmir -İstanbul Otoyolu,  İzmir- Ankara hızlı treni bitse,  İzmir- İstanbul hızlı treni bitse  ulaşım çok daha kolay olacak.  Rahmetli Özal döneminde  olduğu gibi Antalya bölgesinde  uyguladığı yap- işlet- devret modeli ile İzmir Yarımadası'nda arsaların turizme tahsis edilmesiyle İzmir'in turizm geliri yılda 10 milyar dolara çıkar.  Devletin  stratejik desteği lazım" dedi. 
 

Kamu yatırımlarından yeterince pay alınmıyor

İzmir'in kamu yatırımlarından yeterince pay almadığından yakınan Yorgancılar, kenstel dönüşüm projelerinin İzmir'de özellikle inşaat  sektöründe ciddi anlamda ekonomik canlanma sağlayacağına işaret etti. Yorgancılar, İzmir'de şehir içinde üretim yapan fabrikaların OSB'lere taşınması ve boşalan alanların dönüşüme tabi tutulmasını istediklerini söyledi.  "Kurumlar Vergisi listesinin  ilk  14'üne özel sektör giremiyorsa orada bir şey var" diyen Yorgancılar, "Son açıklanan 2012 yılı Kurumlar Vergisi Listesi'nde reel sektör 14'üncü sıradan listeye girerken, ilk sıraları bankalar oluşturuyor. Bir yanda yüzde 7'ye mal ettikleri parayı, kredi olarak en az yüzde 200 karla satan bir kesim, diğer tarafta da, yüzde 10'un altında kar ile yaşamaya, yatırım yapmaya çalışan reel sektör ile karşı karşıyayız" dedi. 

Meslek lisesi projesi için TOBB ile anlaştık
EBSO'nun yeni dönemdeki hedeflerine de değinen Yorgancılar, İzmir'e meslek lisesi kazandırılması konusunda TOBB ile anlaşma yapıldığını, yer konusunda henüz karar vermediklerini söyledi. Meslek lisesinin İzmir'deki bir organize sanayi bölgesi içerisinde kurulacağını hatırlatan Yorgancılar, EBSO olarak da yine OSB içerisinde bir meslek lisesi yapmak istediklerini söyledi. İzmir'e daha fazla yatırımcı çekmek amacıyla EBSO olarak büyük çaba gösterdiklerini belirten Yorgancılar, rutin olarak ticari heyetlerin İzmir'e gelmesini sağlamaya devam edeceklerini, yine yurtdışına ziyaretlerin süreceğini bildirdi. Yorgancılar, son olarak geçtiğimiz hafta EBSO'yu ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Heyeti ile önemli temaslar kurduklarını hatırlatarak, Çek Cumhuriyeti'nde Pilsen Bölgesi'nde Türk ürünleri alım günü düzenlemeyi planladıklarını söyledi. 

EBSO'da rakipsiz  bir seçim oldu 
EBSO seçimlerini de değerlendiren Yorgancılar, rakipsiz bir seçim olduğunu hatırlatarak, "  25 yıl sonra benim karşıma rakip çıkmadı, bu da benim için bir onur. Geçtiğimiz 4 yılda iyi işler yapmışız ki üyeler de takdir etti,  karşımıza rakip çıkmadı. Önümüzdeki 4 yıl için de uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Diğer sektörleri de kucaklayan bir yönetim yapısı oluştu. Son derece uyumlu bir Yönetim Kurulumuz var. Bizim yapımızda kişiler ön plana çıkmıyor. Sistem ve hedefler ön plana çıkıyor. Hedefler olduğu zaman,  karlılık ve sabır da olduğu zaman başarı kendiliğinden geliyor" diye konuştu. 

Yatırımcı istikrarın olduğu yere gider 
"Gezi Parkı  olaylarını  bugün konuşmak doğru değil" diyen Yorgancılar, insanların hür ifade özgürlüğü olduğunu,  Gezi olaylarının amacını saptırmak isteyen bazı grupların   kamu ve vatandaşın malına zarar vermesini tasvip etmediklerini ifade etti. Bu olaylar nedeniyle bazı grupların ziyaretlerini, bazılarının da görüşmeleri ertelediğini anlatan Yorgancılar, " Ortalığın durulmasını bekliyorlar.  Ama netice itibariyle şunu bilmek lazım ki yurtdışındaki yatırımcılar öncelikle istikrar ve huzurun olduğu yerlere gidiyorlar. Bu tür olayları hiçbirimiz tasvip etmiyoruz. EBSO'ya heyetler gelmeye başladı. Geçen hafta Çek Cumhuriyeti'nden bir heyet geldi,  Amerikalı bir heyet geldi. Bu olaylardan en çok turizm sektörü etkilendi. Özellikle döviz kurundan dolayı, olan seyahat acentalarına olacak" dedi.