İZTO, önerilerini bakanlara iletecek

İzmir Ticaret Odası üyeleri ekonomik krize karşı alınmasını istedikleri tedbirleri ilgili bakanlara iletecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik krize karşı hükümet tarafından açıklanması beklenen 5. ekonomik pakette yer almasını istedikleri önlemleri, Başbakan ve bakanlara ileteceklerini söyledi.

İZTO, Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulları ortak toplantısında konuşan Ekrem Demirtaş, tek tek hareket etmek yerine ortak hareket etmenin daha olumlu etki yaratacağını belirtti.

Demirtaş, "Toplantımızın sonunda ortak bir öneri paketi oluşturarak, ilgili bakanlarımıza göndereceğiz. Kentimizin, ilçelerimizin bir çok sorunu var. Ankara'ya sesimizi daha gür duyurmanın tek yolu birlikte hareket etmek. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman sorunlarımızı daha kısa sürede çözebileceğiz" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da üretim ve istihdamı artırıcı politikaların hayata geçirilmemesi halinde işini kaybedenlerin sayısında hızlı artış olacağına dikkat çekti.

İzmir'de çok çeşitli sektörlerde üretim yapıldığını, bir iki sektörde yoğunlaşma olmaması nedeniyle krizin hangi sektörleri olumsuz etkilediğini çok net olarak göremediklerini ifade eden Yorgancılar şunları kaydetti:

"Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 30 fabrika kapandı. 6 bin işçi işten çıkarıldı, 6 bin işçi de ücretsiz izne çıkarıldı. 4. Destek Paketi de ticarete yönelik önlemler içeriyor. Sanayi ve üretim ağırlıklı değil. Oysa üretim şartlarının iyileştirilmesi gerekirdi. Vergi ve sigorta prim ödemelerinin mutlaka 2009 yılı sonu ya da 2010'nun başına kadar ertelenmesi gerekir. Tekstil, deri, otomotiv sektörü çok sıkıntıda. Turizmin geleceği de belli değil. Bunlarla ilgili destek paketi daha önce açıklansaydı, sıkıntılarımızın üstesinden gelmek daha az süremizi alırdı. Şimdi ise bu sıkıntıların içinden çıkmamızın süresi uzayacak."

Türkiye'de üretilen ürünlerin desteklenmesi ve iç pazarın dinamizminin harekete geçirilmesi gerektiğini kaydeden Yorgancılar, "Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili kampanyalar başlatılarak teşvik edilmeli, enerji maliyeti aşağıya çekilerek TRT payı sıfırlanmalı, büyümede devamlılık sağlanmalı, KOBİ Bakanlığı ve bankası kurulmalı, finansman sorununa çözüm bulunmalı" diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ise ihracatta yaşanan düşüşe paralel Alsancak Limanına gelen konteyner gemisi sayısında yüzde 30'a varan azalma olduğunu söyledi.

Tersanelerde yeni gemi siparişlerinin yüzde 75'inin iptal edildiğini belirten Dologh, yılın ikinci yarısında kömür, demir çelik ve hurda taşımacılığında düzelme öngörüldüğünü kaydetti.

Ege İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da Türkiye'de üretilen ürünlerin "yerli malı" olarak kabul edilmesi ve düzenlenecek kampanyada bu hususa dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

Türkmenoğlu, Ege Bölgesi'ndeki ihracatın yüzde 30 azaldığına işaret etti.

Toplantıya, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ve İTB Başkan Vekili Barış Kocagöz ve Ege Bölgesi'ndeki bazı ticaret odalarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Ortak öneriler

Toplantı sonrasında ortak kararla belirlenen öneriler şöyle:

"-Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımı özendirilmeli.

-Sigorta ve vergi ödemeleri 2009 yılı sonu veya 2010 yılı başına ertelenmeli.

-KOBİ Bakanlığı ve KOBİ Bankası kurulmalı.

-Üretim şartları iyileştirilmeli.

-Enerji maliyeti düşürülmeli.

-İşverenin vergi ve sigorta primi yükü azaltılmalı.

-Pamuk primlerindeki yüzde 10 kesinti kaldırılmalı ve prim oranı yükseltilmeli.

-Tekstil konfeksiyon ve tarımsal sanayi de sektörel teşvikler kapsamına alınmalı.

-Tersanelere üretim için destek verilmeli."