Jeotermal sera bölgeleri geliyor

Jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi 2018'de yüzde 30 artarken, JES'lerin vereceği bedelsiz ısı desteğiyle üç farklı ilde jeotermal ihtisas sera bölgeleri kurulacak. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, İzmir'de enerji gazetecileri ile bir araya gelerek sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2018 yılında Türkiye'de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6.9 milyar kilovatsaat (kWh) seviyesine ulaştığını açıklayan Ali Kındap "Böylece jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1.82'den yüzde 2.35 seviyesine yükseldi" dedi.

9 milyar metreküplük doğalgazı karşılar

JESDER Başkanı Kındap, yerli, yenilenebilir ve kesintisiz enerji kaynağı jeotermalin, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine ciddi katkı sağladığını vurguladı. Batı bölgelerinde 3 bin MW'lik elektrik üretim potansiyeli ile 30 bin megavatlık termal-ısıtma-soğutma- kurutma amaçlı jeotermal kaynak tespit edildiğini belirten Ali Kındap, bu potansiyelin 9 milyar metreküplük doğal gaza ve bugünkü fiyatlarla 2.2 milyar dolarlık gaz ikamesine karşılık geldiğinin altını çizdi.

6 milyon konuta jeotermal yeter

Türkiye'de halen 100 bin konutun jeotermal kaynaklarla ısıtıldığını belirten Kındap, bu rakamın sadece Fransa'nın başkenti Paris'tekine eşit olduğunu söyledi. Kındap "Aslında Türkiye, ısıtmasının büyük kısmını jeotermal kaynaklar aracılığıyla karşılama olanağına sahip. Ülkenin sadece Batı bölgelerindeki 30 bin megavatlık potansiyeli, 6 milyon konutun ısıtmasını sağlayabilir. Kaldı ki diğer bölgelerde de kaynak mevcut" diye konuştu.

Jeotermal ihtisas sera bölgeleri yolda

Jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak için Jeotermal İhtisas Sera Bölgeleri projeleri geliştirildiğini anlatan Ali Kındap, Denizli Sarayköy'de Zorlu Enerji'nin jeotermal elektrik santralinden çıkan atık su ile ısıtılacak 650 dönümlük sera bölgesinin altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. JESDER, Manisa Alaşehir'de bin 347 dönümlük alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ile çalışma başlattı. Altyapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80'i devlet tarafından gerçekleştirilen bölge, jeotermal santrallerinin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak. Öte yandan Aydın Efeler'de de 650 dönümlük bir alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de çalışmalar sürdürülüyor. Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyan Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerinin istihdama da büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Ali Kındap, "Kurulmakta olan üç Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak" diye konuştu.

Yatırımlar sürmeli

JESDER Başkanı Ali Kındap, JES'lerin sıfır atıkla çalışan tümüyle yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller olduğunu vurguladı. Ancak jeotermal kaynakların keşif ve işletilmesinin diğer yenilenebilir kaynaklara göre daha fazla zorlukları bulunduğunu vurgulayan Ali Kındap "Yerin altının yönetilmesi zordur. Yatırım gerçekleşmeleri, başlangıçta yaptığınız yatırımların çok üzerine çıkabilir. Jeotermal sondajı, petrol ve gaz sondajıyla aynı maliyetlere sahiptir ama biz buna ek olarak kaynağın sürdürülebilirliğini de sağlamak zorundayız. Arama ve sondaj faaliyetleri için 10 milyonlarca dolar yatırım yaparız ama asıl iş kaynağı bulduğumuz zaman başlar. Bu nedenle devlet destekleri kritik önem taşıyor" diye konuştu.

Yılda 1 milyar dolarlık yatırım

JESDER Başkanı Ali Kındap, 1 MW'lik JES kapasitesi için ortalama 4 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Sektörde yılda 200-250 megavatlık yatırım yapıldığını vurgulayan Kındap, bunun yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini ifade etti. Türkiye'nin mevcut kurulu gücüyle şu anda jeotermalde dünya dördüncüsü olduğunu vurgulayan JESDER Başkanı Ali Kındap, YEKDEM desteğinin devam etmesi durumunda jeotermal elektrik santrallerinin İç ve Doğu Anadolu'ya da yayılacağını ve Türkiye'nin kolayca dünya üçüncülüğüne yükselebileceğini vurguladı.