Juncker'den tarım ve uyum bütçesinde kesinti işareti

AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Uyum ve tarım harcamaları AB bütçesinin yüzde 70'ini kapsıyor. Söz konusu alanlarda kesinti yapmazsak diğer alanlarda yüzde 45 kesinti yapmamız gerekecek." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brüksel'de yapılan gayriresmi AB Liderler Zirvesi'nin ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Tusk basına açıklamalarda bulundu.

Tusk, toplantıda AB'nin 2020 sonrası bütçesini belirlemeye yönelik de "Çok yıllı mali çerçeve konusunu ele aldık. Önceliklere göre bütçe çalışmalarını hızlandırmaya karar verdik. Bu yıl bir anlaşma sağlanmasının zor olduğu görülüyor." diye konuştu.

Bütçede yasa dışı göç, savunma, güvenlik ve Erasmus+ programına daha fazla kaynak aktarmayı planladıklarını dile getiren Tusk, ortak tarım politikası, Ar-Ge, yatırımlar ve altyapı projelerinin de öncelikli olacağını söyledi.

Tusk, İngiltere'nin AB'den ayrılışıyla (Brexit) birlikte ortaya çıkacak AB bütçesindeki farkı kapatmak için birçok üye ülkenin daha fazla katkı sağlamaya hazır olduğunu anlattı.

Juncker'den tarım ve uyum bütçesinde kesinti işareti

Juncker de AB'nin kurumsal meselelerinin ele alındığı zirvede, AB Komisyonu ve Konseyi başkanlıklarının birleştirilmesi konusunda liderler arasında görüş ayrılıkları olduğunu bildirdi.

Mali konular ile ilgili Juncker, Brexit sonrasında ortaya çıkacak boşluğun kapatılması için 14-15 üye ülkenin katkılarını arttırma niyetlerini beyan ettiğini söyledi.

Juncker, gelecekteki bütçede uyum ve tarım harcamalarında kesinti yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu fikir hoşuma gitmiyor ancak bu hayata geçirmemiz gereken bir karar. Uyum ve tarım harcamaları AB bütçesinin yüzde 70'ini kapsıyor. Söz konusu alanlarda kesinti yapmazsak diğer alanlarda yüzde 45 kesinti yapmamız gerekecek." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir