K Belgesi’nde Ankara’dan umut sinyali

Hafif ticaride kiralama yasağının kalkması umudu canlandı. Yasak kalkarsa ticari pazarı yüzde 20 büyüyebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Oto kiralama sektörü, ticari araç kiralama yasağını kaldırmak için yeniden harekete geçti. Üreticilerin ve TOBB, İTO gibi müşteri tarafının desteğini alan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) bir rapor hazırlayarak Ankara’nın yolunu tuttu. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile görüşen kuruluş, bu kez umutlu döndü. TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, "Sektörün tedarikçileri OSD, ODD, ayrıca İTO, TOBB’la beraber çalışıyoruz. Şu anda herkes bu konunun değişmesi konusunda hemfikir. Bu yasağın dünyada örneği yok. Son derece olumlu tepki verdi bakanlık, umutluyuz. Sorunun cözümü noktasında önemli sinyal aldık" dedi. 

Bilindiği gibi ticari araç kiralamalarını yasaklayan uygulama 2009'da yönetmelik değişikliğiyle geldi ve ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak kurumların K tipi yetki belgesi alınması, belge sahiplerinin de sadece kendi özmallarını taşıyabilmeleri öngörüldü. Yönetmelik sözleşmeli olarak (kiralama yoluyla) araç kullanamaya yasak getirdi. Bu da oto kiralama şirketlerinin hafif ticari araç kiralamalarının yolunu kapattı. Sektör yıllardır bu yasağın kalkması için uğraşıyor. 

Şimdi yeni bir girişim başlatıldı. TOKKDER rapor hazırladı, bakanlığa sundu. Geçen hafta ikinci bir girişim oldu, TOKKDER, OSD ve ODD birlikte bakanlığa yazı yazdı. TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi TOKKDER ile konuyu ele alan bir toplantı yaptı. Arkasından İTO Otomotiv Çalışma Grubu ile görüşüldü. Bu korumlar desteklerini açıkladı. Böylece son girişim, sadece araç kiralama sektörünün değil, bütün tarafl arının desteğini alan bir girişime dönüştü. 

Sektöre yüzde 20 büyüme getirir 

TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, "Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeden umutluyuz. Sorunun cözümü noktasında önemli sinyal aldık. Türkiye önemli bir hafif ticari araç üretim üssü. Yasak inanılır gibi değil. Satışlar geriye gidiyor. Yasağın kalkması satışları canlandırabilir. Sektöre %20 büyüme getirir. Dolayısıyla bu konuda büyük destek var. Hepimiz birlikte mücadele veriyoruz. Bakanlıktan bir tarih almadık ama eskiden biz hep yarattığımız katma değeri vergi ile anlatmışız kamuya. Bu kez söylemi değiştirdik, teşvik de istemiyoruz. Önüne geçmeyin, bırakın büyüsün. Her sektöre katkı sağlıyoruz. Dış finansman getiren bir sektörüz dedik. Kamunun ilgisinin bizim sektöre arttığını görüyoruz. Araç kiralama son 5 yıldır yıllık ortalama %18 büyüyor. Önünün açılması durumda ekonomiye önemli katkıları olur" dedi. 

Müşterilerden ticari araç kiralanması konusunda büyük talep aldıklarını belirten Oktay, "Sürekli bu konuyu soruyorlar. Ticari araç kiralanması konusunda çok yoğun bir talep var. Bir kısmı binek araç kiralıyor ama sonuçta taşıma işi yaptıkları için ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyorlar. Bir firma ticari bir araç satın aldığında 7-8 yıl kullanıyor. Bizim sektörde ise en uzun kullanım 4 yıl. O nedenle kiralamaya dönünce kullanımı yarı yarıya inecek, satışlarına büyük etki edecek" diye konuştu.

Ekonomideki belirsizlik kiralamaya talebi artırıyor

Sektöre yönelik rakamları ve büyüme hedefl erini de açıklayan Türkay Oktay, şunları söyledi: "Kaos ve belirsizlik ortamına rağmen sektör 2015'te 277 bin adetlik araç parkına ulaştı. Yönettiğimiz araçların değeri 18 milyon TL'yi aştı. Yüzde 16'lık bir büyüme sağladık. Son 5 yılın ortalaması yüzde 18. Ancak henüz payımız düşük. Yollardaki araç sayısı 20 milyonu geçti. Bunun yaklaşık 14 milyonu binek ve hafi f ticari araçtan oluşuyor. Bunun da 2. 4 milyonu da şirketlerin kullandığı araçlar. Şirket araç parkı dediğimiz alanda biz sadece yüzde 12'lik paya sahibiz. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50. Dolayısyla 277 binlerden çok rahat 600 binler 700 binler çok rahat gidebilir. Hem kısa dönemde hem uzun dönemde büyümeye devam edecek sektör. Etrafımız ne kadar çalkantılı olsa da şirketler artık anlıyorlar. Faydalı bir şey olduğunu. Müşteri sayısını topluyoruz. Bizim araç parkımız yüzde 18 büyürken müşteri sayımız yüzde 35 büyüyor. KOBİ'lerin payı giderek artıyor. Bu sen de çift haneli büyüme bekliyoruz. Geçtiğimiz yılların altında olur ama. Yatırımlar durdu, belirsizlik sürüyor şirketler verimlilik artırmak ve maliyet düğşürmek için için kiralamaya yöneliyor. Ancak ortam daha kötüye giderse bize de olumsuz yansayacak."

Leaseplan'ın en hızlı büyüyen ülkesiyiz 

Aynı zamanda Leaseplan Genel Müdürü olan Türkay Oktay, şirkete yönelik de değerlendirmelerde bulundu. Oktay, " Leaseplan olarak 32 ülkede varız. Türkiye'de son iki yılın en hızlı büyüyen şirketlerindeniz. 1.5 milyon araç yöneten Leaseplan Global'in de en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Her sene pazar payımızı artırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken hizmet kalitesinden asla ödün vermeyiz. Ocak ayında İzmir'de şube açtık Ankara ve Bursa da planlarımız arasında. 2015'i 18 bin 150 adetlik araçla kapattık. Yıl sonunda 20 binlere yaklaşırız diye bekliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir