”Kadın eli değmeyen ekonomide bereket olmaz”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 1. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi'nin açılışında konuştu
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketinin de büyümesinin de olmayacağını kaydederek, ''O yüzden diyoruz ki, Türk toplumu, bu prangadan da kurtulmalıdır. Elinde hamur olanlar her işe karışsın ki, büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin'' şeklinde konuştu.
1. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi, Ankara'da toplandı. Kongreye Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ile 600'ü aşkın kadın girişimci katıldı.
Hisarcıklıoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin istihdam konusunda bir fırsat penceresi bulunduğunu, çalışabilir nüfus anlamında bir sorunu bulunmadığını söyledi.
Türkiye'nin çalışabilir yaştaki insanlarının, özellikle de gençlerinin ve kadınlarının, iş bulmakta önemli zorluklarla ve sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, diğer taraftan da sanayicilerin, gerekli nitelikte eleman bulamadıklarını kaydetti ve mesleki eğitimin kalitesinin ve yaygınlığının mutlaka arttırılması gerektiğini belirtti.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre, 2007 yılında küresel ölçekte kadın istihdam oranının, yüzde 49, Avrupa Birliği'nde yüzde 56, Türkiye'de ise kadınların istihdam oranı yaklaşık yüzde 24 olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Bir başka ifadeyle ülkemiz, kadın istihdam potansiyelinin ancak dörtte birini kullanmakta, gerisini ise heba etmektedir. Son verilere göre ülkemizde 16,2 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamı ancak 6,1 milyon kişidir. Ama daha çarpıcı olanı, 1 milyon 219 bin işverenin sadece yüzde 6'sı, yani 75 bini kadındır.
Şimdi size soruyorum: Bu durumdaki bir ülke, uluslararası piyasada rekabet edebilir mi? Bu durumdaki bir ülke, Avrupa Birliği'ne üye olabilir mi? Bu durumdaki bir ülkenin insanları zenginleşebilir mi?
Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, şöyle der: (Bir toplum, cinslerinden yalnızca birinin çağdaş gerekleri kazanmasıyla yetinirse, o toplum yarı yarıya güçsüz kalmış demektir.)
Biz de, ülkemizdeki mevcut durumu, tek kolu bağlı şekilde ringe çıkıp mücadele eden bir boksöre benzetiyoruz. İnsanlarımızın dörtte birini, iş ortamından uzak tutarak, küresel rekabette var olmaya çalışıyoruz. Böylesine bir insan kaynağı israfına göz yumacak lüksümüz yoktur.''
"Yanlış anlayışlar değiştirilmeli"
Hisarcıklıoğlu, modernleşme yolunda bir taraftan geleneklerin muhafaza edilirken, diğer taraftan da yanlış anlayışların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti ve şöyle konuştu:
''Başımıza yeni icat çıkartma, denilerek yetiştirilen insanlarımızın pek çoğunun yenilikçi vasıfları törpülendi. Beyinlerimize pranga vurduk. Soran, araştıran, sorgulayan, daha iyiyi arayan değil, idare-i maslahatçı olduk. Benzer bir yanlış anlayış da (Elinin hamuruyla erkek işine karışmadır.) Oysa, kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi de olmaz. Büyümesi de olmaz. O yüzden diyoruz ki, Türk toplumu, bu prangadan da kurtulmalıdır. Elinde hamur olanlar her işe karışsın ki, büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin.''
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gelişmiş bir toplum olmak için, kadınların sosyal hayata, üretim süreçlerine sokulmak zorunda olunduğuna işaret ederek, AB'nin bir parçası olmayı hedefleyen Türkiye'de, kadınların eğitimi, istihdamı ve toplum hayatı içindeki yeri konusunda, mutlak surette ilerleme sağlaması gerektiğini ve bunun anahtarının da önce eğitim olduğunu söyledi. Türkiye'nin hızlı büyemesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, genel anlamda işsizlik, özellikle de kadın istihdamı sorununu çözmek zorunda olduğunu vurguladı.
"Artık devlet kapısı, ekmek kapısı değil"
Günümüz dünyasında artık devlet kapısının, ekmek kapısı olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, istihdamı, piyasa dostu politikaların uygulanmasıyla, artık iş dünyasının ürettiğini ve temel yaklaşımın, öncelikle girişimci sayısının artırılması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:
''TOBB olarak, 1,3 milyon üyemizin yanında, 1,3 milyon kadın girişimci görmek istiyoruz. Kadınların genel anlamda iş hayatında yer alması, özellikle de iş kadını olarak üretim süreçlerinde yer alması için, pozitif ayrımcılık dahil, (kadın girişimci dostu) politikalara ağırlık verilmelidir. Konuya, sosyal bir mesele veya yoksullukla mücadele perspektifi ile değil, ekonomik bir bakış açısıyla, istihdam, eğitim ve sanayi politikalarının bir unsuru olarak yaklaşmalıyız.
Kadın girişimci sayımızın arttırılması, sorunun çözümünde önemli katkı sağlayacaktır. Bunun için de çalışıyoruz. Kadın girişimcilerimizin örgütlenmesini (pozitif ayrımcılık) anlayışıyla ele aldık. Esasen, Oda ve Borsalarımızın organ seçimleri için var olan sistem, demokratik katılımın ve fırsat eşitliğinin ortaya konulması açısından, son derece iyi düzenlenmiştir. Ancak, kadın girişimcilerimizin cesaretlendirilmesi, kadın girişimci sayımızın artırılması açısından, (pozitif bir ayrımcılık) yaptık ve tüm illerimizde, oda ve borsalarımızın katkılarıyla, İl kadın Girişimciler Kurulları'nı kurduk.''
Hisarcıklıoğlu, kadın istihdamının, fırsat eşitliğinin, kız çocukları için, genel ve mesleki eğitimin, yerel ve ulusal düzeyde, daha fazla gündemde tutulmasına, çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.