Kadın istihdamında 'göz çıkarma' tartışması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Önce İSO Başkanı, ardından ASO Başkanı'nın hazırlıkları süren çalışan kadına çocuk teşviği paketi ile ilgili 'kadın istihdamını negatif etkiler' yorumları, yeni bir tartışma başlattı.

Kadın Girişimciler Derneği KAGİ-DER'in Başkanı Gülden Türktan da konuyla ilgili "Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım" yorumu yaptı. Tasarı ile 16 hafta olan ücretli doğum izninin 18 haftaya çıkarılması gündemde. Bu izin süresi Almanya'da 14, Fransa'da ise 16 hafta düzeyinde.

Tasarıyla ayrıca esnek çalışma hakkı ve doğum sebebiyle ücretli-ücretsiz izne ayrılan anneye işe dönüş garantisi getirilmesi söz konusu. 'Hepimiz spekülasyon yapıyoruz' Ankara Sanayi Odası (ASO)
Başkanı Nurettin Özdebir önceki gün yaptığı açıklamada, "ASO üyesi bir sanayicimiz düzenlemeden duyduğu kaygıyla bundan sonra fabrikasına kadın işçi almayacağını bana söyledi" dedi. KAGİDER Başkanı konuyla ilgili DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "Şu anda bu konu ile ilgili konuşan herkes spekülasyon yapıyor. Resmi olarak hiçbirimiz yeni yasanın ne getirdiğini bilmiyoruz. Hala resmi bir açıklama yok" yorumu yaptı. Kadın istihdamına yönelik teşvikleri içeren yeni yasanın içeriğinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştı.

Kadına istihdam teşviğinde, ücretli izin süresinin ötesinde çocuk bakım desteğinin, kreş yardımının önemli olduğunu belirten Türktan, çocukla ilgili sorumluluğun anne ve baba tarafından paylaşıldığını, doğum izninin de ebebeyn izni haline gelmesini desteklediklerini anlattı.

Türktan, "Avrupa'da bugün bu yapı öyle oturdu ki eşler arasında kimin ücreti düşükse izni o alıyor" dedi. 'AB standartının üzeri olmasın' Türktan bu noktada yeni düzenlemenin AB standartlarının üzerinde olmamaması uyarısında da bulundu. Esnek çalışma söz konusu olduğunda tercihin işverene bırakılması gerektiğini belirten Türktan, "Her sorunun kendi çözümü vardır" şeklinde konuştu. "Türkiye'de yapılan araştırmalara göre kadın işgücü erkekten yüzde 27 daha ucuz" diyen KAGİDER Başkanı, bu noktada ne yapılırsa yapılsın kadın işgücünün ucuz olmaya devam edeceğini, kadın istihdamına yönelik bir anti propaganda yapmanın doğru olmadığını vurguladı. Türktan, "Bugün Türkiye'de kadınların sadece yüzde 30'u işgücüne katılıyor.
Siz insanlarınızın yarı kapasitesini kullanırsanız, yapabileceğinizin yarısı kadar ciro yapar, yarısı kadar büyürsünüz" dedi.