Kadın patrona pozitif ayrımcılık
Nihat Ergün: 2013'te yeni kurulan 5 bin işletmeye 30 bin lira başlangıçta hibe, 70 bin lira da 4 yıl vadeli faizsiz kredi vereceğiz. Tabi bu işletme sahiplerinin yarısı kadın olacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni kurulacak işletmeleri 2013 yılında da desteklemeye devam edeceklerini belirterek, "Yeni kurulan 5 bin işletmeye 30 bin lira başlangıçta hibe, 70 bin lira da 4 yıl vadeli faizsiz kredi vereceğiz. Tabi bu işletme sahiplerinin yarısı kadın olacak" dedi.
Bakan Ergün, Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül başkanlığındaki Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na konuk oldu.
Toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda kadın erkek fırsat eşitliği konusunda farkındalığın oluştuğunu ve yeni adımların atıldığını dile getireren Ergün, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun da bu adımlardan biri olduğunu söyledi.
Toplumun yarısını oluşturan kadınların toplum hayatında da önemli oranda yer almasının gerekliliğini vurgulayan Ergün, kadınların iş gücüne katılmasıyla ilgili oranların sevindirici düzeyde olduğunu ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çalışanları konusunda kadın-erkek sayısı bakımında eşitliği henüz yakalayamadıklarını bildiren Ergün, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatı dahil çalışan sayımız 2 bin 551 kişi. Bunlardan 740'ı kadın. Bu yüzde 29, yüzde 30 gibi orana karşılık geliyor. Bize bağlı olan TÜBİTAK, KOSGEB, TPE ve TÜBA gibi kurumlarda da benzer bir oranda. Yüzde 30'luk bu oranın görevlere aynı şekilde yansımadığını görüyoruz. İdareci pozisyonunda olan kadın çalışan sayısı, tüm idarecilerin içinde henüz yüzde 30'lara ulaşmış değil. Özellikle üst düzey yöneticilerde daha da az. Yetkili kadın çalışan sayımız arzu ettiğimiz düzeyde değil. Genel müdür ve müsteşar yardımcılığı düzeyinde bir kadın çalışanımızı henüz istihdam edemedik ama daire başkanlığı düzeyinde iki arkadaşımız bulunuyor. Ayrıca basın müşavirimiz de bir bayan."
Kadınlar iş geliştirme merkezlerinde hazırlanıyor
Kadınların bakanlık bünyesinde üst yönetici düzeyinde görev alması yönünde çaba harcadığını dile getiren Bakan Ergün, mesleki olarak başarılı gördüğü bakanlık çalışanı birkaç kadına genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve müsteşar yardımcılığı görevlerini önerdiğini ama bu kadın çalışanların sözkonusu görevleri yürütmeye cesaret edemediğini söyledi.
Bakan Ergün, erkekler ile aynı imkanların verilmesi kadar kadınların cesaretlendirilmeye de ihtiyaç duyduğunu belirterek, KOSGEB'in girişimcilik eğitimi ile sağladığı kredilerin bu konuda önemli olduğunu anlattı.
İstanbul, Kütahya, Çorum ve Nevşehir'de kadın iş geliştirme merkezlerinin kurulduğunu anımsatan Ergün, "Bu merkezlerde iş yeri açan kadınlara işliklikler veriliyor. Merkezlerimizde kadınlar, verilen desteklerle piyasa koşullarına hazırlanıyor. Üç senenin ardından adeta yuvadan uçmaya hazır kuş misali kadınlarımız, piyasaya girmeye hazır duruma getiriliyor. Geçen yıl kadınlarımızın girişimcilik eğitimi almasına odaklandık ve ülke genelinde 18 bin 233 kadın girişimci adayına girişimcilik eğitimi verdik. Bunun yanında, münhasıran açtığımız programda ise 928 kadın girişimci de burada eğitim gördü. Bu yılın 10 aylık bölümünde ise 10 bin 850 kadın girişimci adayı eğitildi" diye konuştu.
İşletmelerin ortalama ömrü 10-15 yıla çıkartılmalı
Türkiye'de bir işletmenin ortalama ömrünün 4,5 ila 5 yıl arasında olduğunu, bu süreyi 10-15 yıla çıkartmak istediklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
"Kadın girişimcilere, girişimcilik eğitiminin yanında faizsiz kredi kullandırıyoruz. Bu model yeni iş kuranları teşvik etmek için kurulan bir model. Bunu geçen yıl başlattık ve iki yılda yaklaşık 2 bin 500'er kişi desteklendi. 2013'te hedefimiz yılda 5 bin kişiyi desteklemek. Yani yeni kurulan 5 bin işletmeye 30 bin lira başlangıçta hibe, 70 bin lira da 4 yıl vadeli faizsiz kredi vereceğiz. Tabi bu işletme sahiplerinin yarısı kadın olacak."
Bakan Ergün, konuşmasının ardından komisyon üyelerinin soruları yanıtladı.