Kadooğlu: KOBİ'lerimiz 40 yıl geride kalır
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu, ‘Endüstri 4.0'ı kaçırırsa ekonomimiz ve KOBİ'lerimiz 40 yıl geride kalır' dedi.
MELTEM AHATOĞLU
MERSİN - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, yeni ekonomik sistemde ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin yüksek teknoloji kullanımında eksiklikler olduğuna işaret ederek, "Ülke olarak 4.0 sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yoktur. Bu devrimi kaçırdığımızda ülke ekonomisinin, KOBİ’lerin, dolayısıyla işletmelerimizin uluslararası alanda rekabetçiliğinde 40 yıl geride kalacağı bir gerçektir" dedi.
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğiyle düzenlenen 'Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi' (BORGİP) toplantılarının ikincisi Mersin’de yapıldı. Toplantıda konuşan Kadooğlu, yeni ekonomik sistemde KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarının yüzde 17’de kaldığını, yüzde 60'ının düşük teknoloji üretim yaptığına dikkat çekti. Kadooğlu, "KOBİ’lerimizde yüksek teknoloji üretim oranı ise maalesef yüzde 4 gibi düşük bir seviyede seyretmektedir. Ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerimizin katma değer yaratacak ürün geliştirmelerinin, girişimci özelliklerinin ortaya çıkmasının önündeki en büyük engellerden biri yüksek teknoloji kullanımındaki eksikliktir. Bu durum, 4.0 sanayi devriminin ayak seslerini duyurduğu günümüzde KOBİ’lerimizin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ülke olarak 4.0 sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yoktur. Bu devrimi kaçırdığımızda ülke ekonomisinin, KOBİ’lerin, dolayısıyla işletmelerimizin uluslararası alanda rekabetçiliğinde 40 yıl geride kalacağı bir gerçektir. Artık bu gerçeğin farkına varmamız gerekiyor” dedi.
KOBİ’lerin dönüşümü ve finansmana erişimi noktasında gerçekleştirdikleri saha çalışmalarıyla elde ettikleri verileri ve önerilerini hükümetle paylaştıklarını ve birçoğunun hayata geçtiğini dile getiren Kadooğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "KOBİ’lerimizin küresel rekabet gücünü artırmayı hedefl ediğimiz BORGİP, bugün itibariyle Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesinin ve orta gelir tuzağından çıkışın anahtarı niteliğinde bir proje. Çünkü KOBİ’lerimizin ülke ekonomisinin büyümesinde çok önemli rol oynadığına inanıyoruz. Sadece bölgesel bir proje olması dışında tüm Türkiye’yi kucaklayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz. BORGİP, bir Türkiye projesidir.”
'Yatırımcının önü açılmalı'
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Ali Doğan da “Biz iş insanları yatırım yapmak, üretimi arttırmak ve istihdama katkı koymak için her türlü riske katlanırız. İşimizi severek ve aşkla yaparız. Yeter ki kamu ve yerel yöneticilerimiz biz yatırımcıların önünü açsınlar. Ülkemizde güven ortamını ve hukukun üstünlüğünü sağlasınlar. Bizler sadece bunu istiyoruz” dedi. Başarının sırrının kişinin aldığını geri vermesinden geçtiğini savunan Doğan, “Yani, verdiğimiz sözümüzü tutmalıyız. Senedimizi, çekimizi gününde ödemeliyiz. Tüm taahhütlerimizi zamanında yerine getirmeliyiz. Ayrıca günümüzde eski zamanlarda ki ataerkil yöntemlerle değil yönetişimle paylaşmakla işlerimizi delege ederek birbirimize güvenmemizden geçer. İşlerimizin büyümesi için yere basan hayallerimiz olmalıdır. Bu hayalleri bir projeye dönüştürerek ve bu projeyi uygulayarak, en önemlisi de yapılan bu projeleri denetlemek ve kontrol etmektir” diye konuştu.
MESİAD Başkan Yardımcısı Hasan Engin ise yatırımların sadece batıya değil, Doğu, Güneydoğu ve diğer bölgelere de kaydırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Sermaye her zaman istikrarlı bölgelerde dolaşır. İstikrarın tüm ülkeye yayılabilmesi için bölgeden bölgeye gerçekleşen iş gücü göçünün engellenmesi ve yatırımların sadece batıya değil, iş ortakları ile birlikte, diğer bölgelerimize de kaydırılması gerekmektedir. İş insanlarının yatırım yapabilmeleri için demokrasi, istikrar ve güvenlik olmazsa olmazımızdır" dedi.