Kal-Der ve JICA verimlilik için bir araya geliyor
Her yıl sonbaharda Ankara’da düzenlenen Kalite Çemberleri Paylaşım Konferansı ile kurumlarda ekip çalışmalarının yaygınlaşması ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılarak birbirinden öğrenme fırsatı yaratılması amaçlanıyor.
ANKARA (DÜNYA) - Japonca’da sürekli iyileştirme anlamına gelen Kaizen, 25 Şubat’ta Türk Japon Vakfı’nda düzenlenecek bir seminerde, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından masaya yatırılacak.
KalDer Ankara Başkanı Nazmi Karyağdı, Kaizen’in özellikle işlerin daha doğru ve verimli yapılmasını için gerçekleştirilen sürekli iyileştirmeleri ifade ettiğini belirterek, “KalDer de özellikle Türkiye’deki kuruluşların daha verimli ve başarılı çalışmaları için kaizen konusunda eğitimler vermiş ve bu konuda rehberlik çalışmaları yapmıştır” dedi.
Karyağdı, her yıl sonbaharda Ankara’da düzenlenen Kalite Çemberleri Paylaşım Konferansı ile kurumlarda ekip çalışmalarının yaygınlaşması ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılarak birbirinden öğrenme fırsatı yaratılması amaçlandığını aktardı.
25 Şubat tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek seminerin açılışında kendisinin yanı sıra Japonya Büyükelçisi Hiroshi Oka’nın da bir konuşma yapacağı bilgisini veren Nazmi Karyağdı, seminer programında ise KalDer, JICA ve KOSGEB uzman ve yöneticilerinin, Kaizen felsefesinin Japonya ve Türkiye’deki uygulamalarını, bu uygulamalar sonucunda elde edilen kazançları ve Türkiye’deki Kaizen Ödül sürecini anlatacaklarını belirtti.
Seminerin en önemli amacını, “‘kurumların başarısına önemli katkı yapan Kaizen felsefesinin, kurumlarca daha iyi anlaşılmasını sağlamak” şeklinde özetleyen Nazmi Karyağdı, “KalDer olarak iş yaşantımızda, özel ve sosyal yaşantımızda sürekli iyileştirmenin temel bir ilke olmasını sağlamaya çalışıyoruz. İnanıyoruz ki özel sektördeki işletmelerimiz de, kamudaki kurumlarımız da gerçekleştirilecek küçük ancak sürekli iyileştirmeler hem verimliliğin hem de kalitenin artması konusunda bize yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Kurumlardaki rekabet gücünün sadece üst yönetimin başarısıyla artmayacağını dile getiren Nazmi Karyağdı,
“İşletmelerde kârın elde edilmesi, şirketlerin büyüyerek ve de kurumsallaşarak nesilden nesle aktarılabilmesinin en önemli unsuru çalışanlardır. Çalışanların katılımını sağlayan işletmeler sürekli iyileştirmeyi sağlayan işletmeler haline dönüşmektedir. Bu nedenle de Kaizen felsefesinin kurumlarımız için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.