Kale Grubu krize rağmen üretimi artırmada kararlı

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Okyay, Grup olarak konsolide gelirlerinde bu yıl hedefin 1,04 milyar TL olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇANAKKALE - Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, üretimi sürdürme, artırma ve rekabet etme mücadelelerini, krize rağmen, önlerine çıkan engellere rağmen, sonuna kadar devam ettirme kararlılığında olduklarını bildirdi.

Okyay, Kale Grubu'nun 52. Kuruluş Yıldönümü ve Geleneksel Seramik Bayramı nedeniyle, Çanakkale'nin Çan ilçesindeki Kaleseramik Fabrikalarında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1957 yılında İbrahim Bodur'un girişimiyle başlayan sanayicilik hayatlarında 52 yılı geride bıraktıklarını belirterek, 2009 itibariyle, ağırlıklı olarak seramik, ham madde, savunma sanayi ve havacılık, yapı kimyasalları, izolasyon, boya, enerji, turizm ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren, bayileri ve iş ortakları ile yaklaşık 10 bin kişilik bir büyük aile yapısına ulaştıklarını söyledi.

Teşvik paketi

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Okyay, yaşanılan ekonomik kriz ile birlikte Türkiye ekonomisi için geniş kaynak olanağı sağlayan koşulların ortadan kalktığını ve ekonomik büyümeyi finanse eden dış kaynak girişinin tersine döndüğünü ifade etti.

Bu yeni koşullar içinde kaynak ihtiyacını sağlayacak bir programın önem kazandığını vurgulayan Okyay, "Sektör temsilcileri olarak düşüncemiz, özelde de seramik sektöründe kapasite artırıcı değil, yenilikçiliği, katma değeri ve sektörde derinleşmeyi teşvik eden bir yapıyı destekleyen teşvik sisteminin esas olması yönündedir. Türkiye'nin ihracatta daha iddialı bir ülke olabilmesi için, lojistiğin tüm alanlarıyla desteklenmesi, teşvik kapsamına dahil edilen 12 kritik sektör arasında, ulaştırmanın da yer alması bizim gibi ihracata dayalı ve lojistik hizmetlerinin maliyet yapısı içinde payı yüksek olan sektörler için çok önemlidir" diye konuştu.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri sanayisinde üretim üssü konumunda olduğuna değinen Okyay, inşaat sektörünün, Türkiye'ye gelir kazandıran sektörlerde 23 milyar dolar ihracat ile ikinci sırada olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Yaratılan net katma değer açısından incelendiğinde, büyük ölçüde yerli girdi ile faaliyet gösteren inşaat sektörü, ülkemize ve istihdama katkısı en yüksek olan sektördür. Örneğin, ikinci el konut satışlarını tetikleyeceğini düşündüğümüz, satışlardaki tapu harcının kalıcı olarak binde 5'e hatta 1'e indirilmesi, konut kredisi faizlerinin, ücretliler de dahil Gelir Vergisi matrahından indirilebilmesi, inşaat firmalarının, yıllar sonra alabildikleri KDV iadelerinin, üç ayda bir yüzde 75 oranında iade edilmesi ya da vergi - sigorta primi ödemelerine mahsup edilmesi.

Bu paketin bir adım olması ve Türk sanayinin canlanması doğrultusunda ve sektörün stratejik öneminin vurguladığı gibi AB ülkelerinde uygulandığı şekilde ek teşvik paketleri ile desteklenmesi sektörün en büyük dileğidir."

"7 yılda grubumuz yüzde 129 büyüme sağladı"

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, başarının en büyük anahtarının, yenilikçilik, yaratıcılık, çalışkanlık, istikrar ve dürüstlük olduğunu söyledi.

Başarının sonucunu ise, 'güven uyandırmak' ve 'kalıcı olmak' diye açıklayan Okyay, şöyle konuştu:

"Marka yaratmak, tutundurmak ve yaşatmak çok zor. Biz bunu, Kale Grubu olarak başardığımıza inanıyorum. 52 senedir, evlerin temelinden, çatısına kadar her yerinde varız. Seramik kaplama ile başladığımız inşaat malzemeleri sanayiciliğinde, her sene yeni ürünler ile evlerin bir parçasını daha kurmaya, korumaya, yalıtmaya, güzelleştirmeye çalıştık. Kale Grubu olarak hedefimiz, karlı büyümek. Pazarımızda liderliğimizi sürdürmek ve iş yaptığımız alanlarda operasyonel yetkinliği üst seviyelere taşımak istiyoruz."

Kale Grubu'nun, 'içinde bulunduğu coğrafyada bölgesel bir grup olmak' vizyonunu, 'bölgesel bir lider olmak" şeklinde yenilediğini dile getiren Okyay, "2001 yılında 427 milyon TL olan net ciromuz, 2008 sonu itibariyle 980 milyon TL'ye çıkarak, 7 yıllık bir süreçte grubumuz yüzde 129 büyüme sağlamıştır. Grup olarak konsolide gelirlerimizin bu yıl 1,04 milyar TL olmasını bekliyoruz" dedi.

Ceramic World Review tarafından her yıl yayınlanan Dünyanın En Büyük Seramik Üreticileri listesinde, Kaleseramik'in, bu yıl da üretim kapasitesine göre Avrupa'nın 2., dünyanın 10., üretim miktarında ise Avrupa'nın 6., dünyanın ise 20. büyük karo seramik şirketi olduğunu anlatan Okyay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizler, üretimi sürdürme ve artırma mücadelemizi, rekabet etme mücadelemizi, krize rağmen, önümüze çıkan engellere rağmen sonuna kadar devam ettirme kararlılığındayız. Kale Grubu olarak geride bıraktığımız 52 yılı sektörümüze liderlik ederek, ülkemize istihdam ve katma değer yaratmayı her şeyden üstün tutarak geçirdik. Bundan böyle de bu ilkeleri koruyarak gelişim adımlarımızı aynı şevk ve azimle atacağımızdan şüphe duymuyorum."