Kamu-Sen: Borçların %88'i faize gitti

Ekonomi politikalarında yapılan yanlışların, bugün yaşanmakta olan işsizliğin başlıca nedenleri arasında olduğu öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen, Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin yaptığı çalışmada 2002 ile 2008 yılları arasında Türkiye'nin aldığı 348 milyar lira yeni borcun 306 milyar lirasının yalnızca borçların faizini ödemeye kullanıldığının hesaplandığını bildirdi.

Kamu-Sen, sözkonusu çalışmayı duyurduğu açıklamasında kriz ortamında istihdamın artırılması için alınması önerilen tedbirlerin başında kamu yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği savunuldu. Türkiye’nin 2002- 2008 döneminde tarihin en ağır borç yükü altına girdiğini belirten Kamu- Sen, alınan borçların yatırımlara yönlendirilmek yerine faiz ödemelerine gittiği öne sürüldü.

Türkiye Kamu- Sen'in araştırmasında yer alan değerlendirmeler şöyle:

"Likidite bolluğun yaşandığı, borçlanma güçlüğü çekilmediği bu süreçte faizler indirilmedi ve Türkiye, dünyanın en yüksek reel faizini veren ülke durumuna geldi.

Aynı dönemde kamudan yatırımlara ayrılan toplam kaynak ise 67,3 milyar TL’de kaldı. Dolayısıyla 6 yılda Türkiye borçlarını ikiye katlarken, alınan borçların yüzde 88’i faiz çevrelerine aktarıldı.

6 yılda faize aktarılan 306 milyar TL’ye rağmen yatırımlara yeterli kaynak aktarılmadığı gibi, daha önce büyük yatırımlar sonucunda kurulan ve yüz binlerce işçi çalıştıran KİT’lerin satılmasıyla da istihdama darbe vuruldu.

Tarihin en ağır borç yükü altında ezilen ülkemizde alınan bunca borç ve özelleştirmeden elde edilen kaynak yatırıma dönüşmeden faize aktarıldığı için de işsizlik rakamlarının tarihin en yüksek değerine ulaştı."