”Kapasite kullanımındaki düşüş mevsimsel”
Bakan Ergün, düşüş oranında, bu yıl geçmiş yıllarda göre çok daha az bir gerileme görüldüğünü söyledi
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Kapasite kullanımındaki 0.4 puanlık düşüş, mevsimsel etkilerden kaynaklanıyor... Önümüzdeki aylarda Türkiye, kriz öncesi dönemdeki kapasite kullanım oranlarına, üretim miktarına ve ihracat rakamına mutlaka ulaşacaktır'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Temmuz ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre 7.7 puan azalarak yüzde 72,3 seviyesinde gerçekleştiğini ve kapasite kullanımının bir önceki aya göre 0.4 puan azaldığını hatırlattı.
Türkiye'de kapasite kullanım oranlarının uzunca bir dönem ortalama yüzde 80 civarında seyrettiğine dikkati çeken Ergün, Ağustos 2008'den bu yana kapasite kullanım oranında gerileme görüldüğünü belirtti. Toplam kapasite kullanım oranının en düşük düzeyine bu yılın Ocak ve Şubat aylarında geldiğini anımsatan Ergün, yüzde 63'lere kadar düşen kapasite kullanım oranlarının Haziran ayında 72.7;ye kadar yükseldiğini, Temmuz ayında ise yüzde 72.3 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Ergün şunları kaydetti:
''Kapasite kullanımında Haziran ayına göre 0,4 puanlık bir gerileme görülmesi mevsimsel etkilerden kaynaklanmaktadır. Sınırlı oranda bir azalma olmuş ancak bu durum, beklentilere paralel olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla ortaya çıkan tablo mevsimsel etkiler doğrultusunda normal olarak değerlendirilmelidir. Her yıl yaz aylarında ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle Temmuz ve Ağustos verilerinde düşüş yaşanmaktadır. Ancak bu yıl geçmiş yıllarda yaşanan düşme oranına göre çok daha az bir gerileme görülmektedir.
Ocak-Şubat aylarında en düşük seviyesine gelen kapasite kullanım oranında son 5 ayda 8,5 puanlık bir artış yaşanmıştır. Bu tablonun ortaya çıkmasında hükümetimizin aldığı tedbirlerin yanı sıra vergi indirimleri sonucunda stokları eriyen sektörün tekrar üretime geçmesi de önemli rol oynamaktadır.''
İç talepteki canlanma kadar dış talepteki canlanmanın da aynı ölçüde önemli olduğunun altını çizen Ergün, yaşanan küresel finans krizinin etkisiyle dünya çapında bir talep daralması gözlendiğini, dolayısıyla dış talepte ciddi bir toparlanma olmadan iç talepte beliren canlanma etkisinin sınırlı düzeyde kalabileceğini bildirdi.
"Türkiye, kriz öncesi döneme dönecek"
Dünya genelinde özellikle Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerde ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelerin Türkiye'yi doğrudan etkileyeceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Ergün, bununla birlikte son aylarda ihracat rakamlarındaki gerilemenin yavaşlaması, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksindeki pozitif gelişmelerin geleceğe yönelik olumlu beklentileri güçlendirmekte olduğunu ifade etti. Ergün, önümüzdeki aylarda Türkiye'nin, kriz öncesi dönemdeki kapasite kullanım oranlarına, üretim miktarına ve ihracat rakamına mutlaka ulaşacağını bildirdi.
Ergün, hükümet olarak ekonomide son dönemde yakalanan ivmeyi korumak için gerekli tedbirleri titizlikle almaya ve uygulamaya önümüzdeki süreçte de devam edeceklerini kaydetti.