”Kapasitedeki küçük artışlar toparlanmaya yetmez”

JCR Eurasia Rating Yönetim Kurulu Başkanı Ökmen, kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - JCR Eurasia Rating Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen kapasite kullanım oranlarındaki "çok ufak çaplı artış" eğiliminin ekonomiyi toparlamaya yetmeyeceğini savundu.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılının geri kalan dönemleri için sanayi üretiminde toparlanma beklentisine girmenin erken ve fazlaca iyimser olacağını, tüketici güveninin tekrar düşmeye başladığı görüşünü dile getirdi.

Kapasite kullanım oranlarındaki "çok ufak çaplı artış" eğiliminin ekonomiyi toparlamaya yetmeyeceğini ifade eden Ökmen, mali önlem paketinin bütçe üzerindeki negatif etkilerinin kalıcılaştığını savunarak şu görüşleri dile getirdi:

"Mali önlem paketinin bütçe üzerindeki negatif etkileri kalıcılaştığı halde, yurt içi talep üzerindeki uyarıcı etkisi kalıcılığını koruyamadığı için belirsizliklerin çoğalmasına ve tüketici güveninin tekrar negatif yöne dönmesine sebep olmuştur. ÖTV ve KDV indirimine devam edilmesi, hem tüketici güvenini hem de kapasite kullanımını çift taraflı olumlu yönde etkileyecektir. İstihdam koşullarında da belirgin bir iyileşme görülmemektedir. Zira likidite ihtiyacı nedeniyle firmaların düşük stok düzeyleri ile çalışmaları yatırım talebini, yatırım kredilerini, yatırım malları ithalatını sınırlamaya devam ederken istihdam olanaklarını daha da olumsuz etkilemektedir.

Yeniden yapılandırma taleplerinin henüz sonlandırılamamış olması ek kredi arzını zorlaştırmaktadır. Bankaların kredi arzındaki sıkı davranışları, özellikle kurumsal alanda hala devam etmektedir. Ticari ve tüketici kredilerdeki sıkılık bir ölçüde yumuşama eğilimine girmiştir. Ancak, reel sektörün borçlarını yapılandırma isteği bankaların yeni alanlara ek kredi arzını ve isteklerini zorlaştırmaktadır."

Ökmen, tüketici kredilerine uygulanan masraf ve komisyon uygulamalarının düşürülen faizlerin olumlu katkısını sınırladığını belirterek, genel ve politika faiz oranlarının düşüş seyrine şimdilik sadece kısa ve orta vadeli tüketici kredisi faizlerinin eşlik ettiğini bildirdi.

Kısa ve orta vadeli tüketici kredilerinde düşürülen faizler nedeniyle oluşan banka gelir azalmalarının, masraf ve komisyon adı altında alınan yüksek tutarlarla kompanse edilmesinin esasen faizin peşin tahsil edilmesi olduğunu belirten Ökmen, bu durumun ise beklenen talep canlanmasına yönelik olumlu katkıyı sınırlandırdığını ifade etti.