Kapıkule'deki kuyruğun faturası 35 milyon euro

UTİKAD Başkanı Emre Eldener, Kapıkule'deki beklemelerin yıllık maliyetinin 35 milyon euro olduğunu, net bir teslimat günü verilemediği için bazı fabrika yatırımlarının da kaçtığını söyledi. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yönetim kurulu üyeleri İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısıyla sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi, 2019 yılı beklentilerini açıkladı.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, gümrüklerde yaşanan sıkıntıların sektöre ve ekonomiye büyük zarar verdiğini belirterek, Avrupa'nın en önemli sınır kapılarından biri olan Kapıkule'de, TIR'lar ortalama 2 gün bekliyor. Bunun sektöre yıllık maliyeti 35 milyon euro" dedi. Eldener Ayrıca, belli bir teslimat günü verilemediği için dev fabrika yatırımlarının da komşu ülkelere kaydığını dile getirdi.

Emre Eldener, Kapıkule'deki TIR kuyruklarının sadece lojistik sektörüne değil, ihracatçıya ve ülke ekonomisine büyük kayıplar yaşattığını belirterek, "Bu konuyu hep biz lojistikçiler konuşuyoruz. Ancak, bu sıkıntı giderildiği zaman en çok rahatlayacak olan ihracatçılar. Her araç Kapıkule'de ortalama 2 gün bekliyor. Bir aracın bir günlük gecikmesi yaklaşık 150 euroya neden oluyor. İki günde 300 euro... Kapıkule'den günde 2 bin 450 araç geçiyor. Dolayısıyla araçların haftalık gideri 735 bin euro. Yıllık 35 milyon eurodan daha fazla maliyet anlamına geliyor bu. Ayrıca ihracatçılarımız belli bir günde teslimat garantisi veremiyor. Mesela İsveçli bir firma 250 milyon fabrika yatırımı yapmak için geldi. '5 gün teslimat garantisi var mı?' dedi. Garanti vermeyince yatırım Sırbistan'a gitti" diye konuştu. Eldener, Ticaret Bakanlığı'nın Kapıkule için devreye girdiğini, Kapıkule için bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu, bu sene sıkıntıların giderilmesi konusunda umutlu olduklarını söyledi.

Lojistikte 47. sıraya geriledik

Emre Eldener, Dünya Bankası'nın Lojistik Performans Endeksi'nde 2012'de 27. sırada yer alan Türkiye'nin, 2018'de 47. sıraya kadar gerilediğini hatırlatarak, bu gerilemenin en büyük nedeninin de gümrüklerde yaşanan sıkıntılar olduğunu söyledi. Eldener, "Bizi aşağıya çeken önemli etkenlerden biri gümrük kriterleri. Altyapıda durumumuz iyi. Uluslararası sevkiyat kriterinde de maalesef gerilemeler var. Endekste şu an 11 yılın en kötü sırasındayız" dedi. Eldener, Lojistik Performans Endeksi'nde yükselmek için UTİKAD'ın önerilerini ise şöyle sıraladı: "Taşıma işleri organizatörü firmalarının gümrük müşavirlerinden hizmet alarak yurtdışı ve yurtiçi müşterilerine gümrükleme hizmetini diğer hizmetlerin tamamlayıcısı olarak sunulabilmesi. Risk analizi kriterlerinin değiştirilmesi. Lojistikte dual eğitim sisteminin kurulması. Taşıma işleri organizatörünün İzinli Gönderici Belgesi alabilmesi. Gemi varış bildirimlerinin EDI Sistemi üzerinden otomatik olarak varılması" Emre Eldener, yeni havalimanında ofis kiralarının metrekare başına 100 euro olduğuna dikkat çekerek, "Bu kira ücretleri çok yüksek ofis kiralarının TL bazında belirlenmeli" dedi.

TİO yönetmeliği 6 ay ertelendi

1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'nin (TİO)yürürlüğe giriş tarihinin ertelendiğini belirten Eldener, "150 bin TL yetki belgesi ücreti nedeniyle orta halli şirketlerimiz için yönetmeliğin ertelenmesini talep ettik. 6 ay süreyle ertelendi. Biz ücretin de sembolik hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Lojistikçilerin 2019 beklentileri:

- Lojistik Performans Endeksi kriterlerinde ilerleme göstermek için lojistik ve gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi

- Transit ticaretin kolaylaştırılması ve Türkiye'nin hak ettiği payı alması. Türkiye Lojistik Master Planı çalışmalarının tamamlanması

- Lojistik sektörünün teşviklerden daha kapsamlı yararlanması

- E-ticaretin geliştirilmesi

- İstanbul Havalimanı'na geçişin sorunsuz sağlanması

- Endüstri 4.0 ve Blockchain teknolojisinin getirdiği olanakların sektöre adaptasyonun sağlanması

- Kombine taşımacılığın teşvik edilmesi

Yabancı yükü kaptı, sırada şirketler olabilir

Toplantıda konuşan UTİKAD Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, ihracat taşımalarında yabancı payındaki artışa dikkat çekerek, "Sektörde yaşadığımız sıkıntılardan dolayı 2018'de ihracat taşımalarının yüzde 22'si, ithalat taşımalarının ise yüzde 34'ü yabancı araçlarla yapıldı. Lojistikçilerin sadece taşımalarda yabancı payı artmıyor, yakında şirketlerimiz de yabancıların eline geçebilir. Böyle bir risk var. Zira şu anki krizden dolayı gerek şirketlerin, gerekse Türkiye'deki ekonomik yapıların değerleri özellikle döviz cinsinden çok düştü" diye konuştu.