Kar dağıtımı BDDK onayına bağlandı

BDDK, bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesi için, 2008 yılında elde edilecek karların banka bünyesinde bırakılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesi için, 2008 yılında elde edilecek karların banka bünyesinde bırakılmasını istedi. Bankaların nakit kar dağıtımını ise izne bağladı.

BDDK, dün Bankalar Birliği'ne bir yazı göndererek, kar dağıtımı konusunda getirdiği sınırlamayı bildirdi. Gönderilen yazıda, bankaların özkaynak büyüklüğü ve kalitesinin, ekonomi için yaşamsal önem taşıdığı vurgulandı.

Bankacılık sektörünün sağlıklı ve güçlü bir şekilde faaliyet göstermesi ve tasarruf sahiplerinin menfaatlerinin korunması açısından özkaynak büyüklüğü ve kalitesinin önemine işaret edilen yazıda, şöyle devam edildi:

"Bu çerçevede, sektörün faaliyetlerini daha güçlü ve sağlıklı devam ettirmesine katkı sağlamak amacıyla, 2008 yılında elde edilecek karların bankaların bünyelerinde bırakılması hususu önem arz etmektedir.

Dolayısıyla sistemde faaliyette bulunan bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesini teminen, 2008 yılı karlarının nakit çıkışına neden olacak şekilde kar dağıtımına konu edilmesinin planlanması durumunda, gerekçeleri belirtilmek suretiyle kurumumuza başvurulması ve izin verilmesi halinde karın dağıtıma konu edilmesi mümkün görülmektedir."

Buna göre, 2008 yılı karlarını dağıtmayı planlayan bankalar, gerekçeleri ile birlikte BDDK'ya başvurarak yazılı izin alacak. BDDK'nın uygun bulmaması halinde kar dağıtımı yapılamayacak.