Karabük'ün son haddehaneleri için OSB'ye taşınma formulü

Karabük iş dünyası, yıllar içinde sayıları 56'dan 11'e kadar düşen haddehanelerin kurtarılması için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Sabiha TOPRAK

KARABÜK - Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan, kentteki  miadı dolan haddehanelerin kurtulmasının OSB'ye bağlı olduğunu ifade ederek, "Yıllar önce küçük haddehanelerle birlikte toplam 56 haddehanenin yer aldığı Karabük'te günümüzde bu sayı 22'ye düştü. Sözkonusu haddanelerden 11'i faal durumda ve bunlardan da sadece 5'i iş yapabiliyor. Demir piyasası düşük bir potansiyel sergilediği için fiyatlar düşme eğiliminde ancak buradaki en önemli sorun haddehanelerin günün teknolojisini yakalayamaması" diye konuştu.
Sadece teknolojik donanımın da haddehanelerin rekabet gücüne fayda sağlamayacağını belirten Baylan, "Bu haddehaneler geniş bir alana yayılmak durumunda. Şehir içerisindeki haddehanelerin organize sanayi bölgesi'ne taşınması gerekiyor. Özel bir teşvik çıkartılarak organize sanayi bölgesinde bu haddehanelere yer verilmeli. OSB'de verilecek yerlerde en az 30 ila 50 dönüm arasında olmalı. Ancak o zaman haddehanelerin kapasitesi artar, maliyetleri de düşer"dedi.

Karabük'ün en önemli ihtiyaçlarından birinin de çevreyolu olduğunu ifade eden Baylan, "Karabük bir duraklama noktası ya da İstasyon değildir. Burası bir sanayi kenti. 3 milyon ton demir çelik cevherini taşıyacak bir yol lazım. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde 2'nci ve 3'üncü OSB'lerin faaliyete geçmesi söz konusu. Konuyu orta ve uzun vadeli düşündüğümüzde karayolu bağlantılı bir çevre yolu gerekiyor. Böylece sanayiciler şehir içine girmeden bu yolu kullanmış olurlar. Bölgemizde turizmde gelişiyor. Bu yol olmadığı müddetçe sanayi ve turizmde belirli bir aşamadan sonra ilerleme kaydedemeyiz. Bu projeler Karabük ve ilçelerinin önünü açacaktır" şeklinde konuştu.

pehlivanbaylan.jpg
          
Yetiştirecek eleman bulmakta zorlanıyoruz

Kentin bir başka sorunu olan kalifiye eleman konusunda umut bağladıkları UMEM Projesi'ne kursiyer bulmakta sıkıntı çekildiğini belirten Baylan, "Karabük'te bir çok firmada nitelikli kalifiye eleman sıkıntısı hat safhalara ulaştı. UMEM Projesi kapsamında çeşitli meslek branşlarında eleman yetiştirmek için kursiyer bulmakta zorlanıyoruz. Üstelik kurs süresinde günlük 30 lira ücret ve sigorta var. Kursiyerler  6 aylık kurs bitiminde sertifika alıyor ve işe de yerleştiriliyor. Kurs gördüğü branşta iş garantisi de veriyoruz. Talep bunlara rağmen çok düşük. Bunun dışında 320 kişiye girişimci eğitim sertifikası verdik. Kalkınma ajansına Karabük'ün verdiği proje sayısı 86'dır. Bu konuda bölgede lideriz. İş dünyası ve eğitimlerimizle birlikte proje yapmayı öğrettik" ifadesini kullandı.

Filyos' Limanı'nın temeli 2013'te

Baylan, Filyos Projesi için AB fonundan 300 milyon euro ödenek ayrıldığını dile getirerek, "Filyos Projesi, bölgemizin vazgeçilmez ana projelerinden. Uzun vadeli, gelecek vaat eden bir yatırım. Güneydoğu'da GAP ne ise bölgemizde de Filyos bizim için benzer öneme sahip. Bu nedenle yıllardır gündemdeki yerini koruyor.  Filyos Limanı'nın 2013 yılının ocak ayı içerisinde temelinin atılması planlanıyor" dedi.

OSB projelerine yer arıyışı sürüyor

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası'nın çalışmaları konusunda da bilgiler veren Baylan, 4 yıl içerisinde hedeflenen 14 projeden 4'ünü faaliyete geçirdiklerini belirterek, "Diğerleri de proje aşamasında. Karabük'e KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Kalkınma Ajansı'nı getirdik. Bunlarla birlikte odamızın yeri yoktu. Şimdi ise yeni yerin bütün işlemleri bitti. Şu an Başbakanlık' tan onay bekliyoruz. KTSO 2 bin 500 metrekare alanda prestijli bir yere sahip olmuştur. Hedeflerimiz arasında yer alan 3'üncü OSB, ihtisas OSB için yer noktasında zorlanıyoruz ancak çalışmalarımız devam ediyor. Fuar ve kongre merkezi, büyük toplantı salonları, öğrenci yurtları noktasında hedeflediğimiz projelerin takibini de sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir