”Karadeniz'de 7-8 derin kuyu açacağız”

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Uysal, TPAO'nun hedefinin arama ve üretimde büyüme olduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, 2009'dan itibaren önümüzdeki 5 yılda Karadeniz'de 7-8 tane derin kuyu açacaklarını bildirdi. 

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen "Petrolde Yarının Stratejisi" konulu 9. Enerji Arenasında yaptığı sunumda Uysal, Türkiye'nin artan bir enerji ihtiyacı olduğunun görüldüğünü belirtti. 

Uysal, 2015'lerde doğal gaz açığının söz konusu olacağını dile getirerek, önümüzdeki 13 yılda petrol ve doğal gazda 700 milyar dolarlık bir fatura görüldüğünü kaydetti. 

TPAO'nun hedefinin arama ve üretimde büyüme olduğunu anlatan Uysal, arama bütçelerini artırdıklarının altını çizdi. Uysal, daha çok sondaj yapılması gerektiğine işaret ederek, denizlerdeki arama çalışmalarını yaygınlaştırdıklarını, Tuz Gölü yöresinin, ağırlık verecekleri bir bölge olacağını kaydetti. Karadeniz'deki çalışmalarında ortaklıkları bulunduğuna ve 2009 yılı sonunda Türkiye'ye gelecek gemiyle sondajların başlayacağına değinen Uysal, sondajların maliyetlerinin 150-200 milyon dolar olacağını ve sadece bu rakamın beklentilerini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Uysal, "Önümüzdeki 5 yılda (2009'dan itibaren) Karadeniz'de 7-8 tane derin kuyu açacağız" dedi. ABD şirketlerinin Karadeniz'de kendileriyle ortaklık yapmak için talepte bulunduğunu aktaran Uysal, bunlardan biriyle hemen hemen nihai anlaşmaya varmış durumda olduklarını bildirdi.