Karayolları, taşeron işçilere 1.5 milyar lira tazminat ödeyecek
Canan SAKARYA
ANKARA - Çalışan 600 bin taşeron işçinin kamuya yük olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, katrilyonluk yargı kararlarının olduğuna işaret ederek, sadece Karayolları’nın tazminat yükünün 1.5 milyar lira olduğunu vurguladı.
24. Dönem 4. Yasama Yılı resepsiyonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu, taşeron işçilik, esnek çalışma ve uzaktan çalışma gibi konuları içeren kapsamlı bir çalışmanın Ekim ayının son haftasında Başbakan Erdoğan'a sunacaklarını açıkladı.
Çelik, kıdem tazminatı ve taşeron işçilik konularının içeriğinin bilinmediğini, düzenlemelerde işçinin bir kaybı olmadığını, istihdamı artırmaya yönelik olduğunu kaydetti. Çelik, önceki gün bir grup işverenin kendisini ziyaret ettiğini anlatarak, “İşverenler 'Ne olur, o kıdem tazminatından bizi kurtarın' diyor. Niye? Ödememek için değil. İşçiler de aynı şeyi söylüyor. Bugün (önceki gün), Gebze'de bir fabrika kapanmış, 630 işçi tazminat alamamış. Adam, '17 günüm kaldı emekliliğe' diyor. 110 bin lira tazminat alacakmış, dün itibari ile bitti. 20 yıl çalışmış, bugünü beklemiş, şimdi patron 'iflas ettim' diyor. Yani sürdürülebilirliği kalmayan bir sistemle karşı karşıyayız, hem işçi hem de işveren açısından” diye konuştu.
“Taşeron işçiler kamuya yük”
Taşeron işçilere ilişkin bir soru üzerine Çelik, kamuda taşeron işçilerle ilgili katrilyonluk yargı kararlarının bulunduğunu belirterek, “Kamuda 200 bin kadrolu işçi var. 600 bin taşeron işçi var. Yalnız Karayolları ile ilgili tazminat yükü 1.5 milyar lira. Yargı karar vermiş işe iade ediyor. Yani bu olay kamu açısından da özel sektör alt işveren açısından da işçiler açısından da ciddi hak mahrumiyetleri ve ciddi sorun oluşturan bir alan onun için çözülmesi lazım” dedi.
“Ekim sonunda Başbakan'a sunulacak”
Bakan Çelik, taşeronun çalışma koşulları, kadınların çalışma izinleri, esnek çalışma modelleri, uzaktan çalışma ile ilgili çalışmayı Ekim'in son haftasında Başbakan'a sunacaklarını belirterek, “Bu konularda ‘neye uzlaştık, neye uzlaşmadık’ ortaya koyacağız” dedi.
“Esnek çalışma modelinin kadınları olumsuz etkilemeyecek mi” şeklindeki bir soruya Bakan Çelik, uzaktan çalışmanın da bir esnek çalışma modeli olduğunu hatırlatarak, uzaktan çalışılabilecek işlerle ilgili imkanı yasanın tanımadığını, bunun düzenleneceğini söyledi. Özel istihdam bürolarının, doğum iznine giden bir kadın çalışan yerine eleman temini yapabilmesi yönünde de çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, “Kadın 16 hafta izne gitti, onun yerine ikame edebileceği bir eleman temini sistemi. Yarı zamanlı, kayıt dışı, ev hizmetleri ve mevsimlik işçiler gibi konuları kayıt altına almak açısından bu istihdam büroları son derece önemli bir çözüm olacak” dedi. İzne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücretinin de aynı olacağını anlatan Çelik, geçici işçinin sigortasının ve ücretinin istihdam bürosu tarafından ödeneceğini, işverenin de istihdam bürosuna ödeme yapacağını belirtti.
“Sigorta primleri 4.2 milyar lira fazla verdi”
Ev hizmetleri, yaşlı ve çocuk bakımında çalışan 10 bin civarında yabancı olduğunu bildiren Çelik, ev işlerinde çalışanlara ilişkin denetimleri sürdürdüklerini söyledi. Çelik, “2 binden fazla denetim elemanı ve müfettişimiz yollarda her gün bu denetimleri yapıyor. Kayıt dışılık yüzde 37’ye gerilediğine, sigorta primleri 7 ayda 4,2 milyar lira fazla verdiğine göre bu denetimlerin çok büyük etkisi var. Onların da kayıt altına girmesini sağlayacağız. Özel istihdam büroları ile bunun takibi çok daha kolay olur. Kadınlar, sosyal güvenliğe kavuşmuş olurlar” diye konuştu.
Bakan Çelik, doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkarılması ile ilgili genel bir konsensüs oluştuğunu ifade etti.