“Karma yem fiyatlarında yapılan indirimle kırmızı et fiyatı düşmez”

Dünya Gazetesi - Hüseyin Gökçe

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Enflasyonla Topyakün Mücadele Programı kapsamında yem fiyatlarında yüzde 10 indirim yaptıklarını belirtirken, dünyada 270 euro/ton olan fiyatın Türkiye’de 200 euroya indiğini söyledi.

Buna rağmen bazı uyarılarda bulunan Karakuş, kurda yaşanacak yeni dalgalanma, faizin bu seviyede seyretmesi halinde mevcut fiyatın sürdürülebilir olmadığını anlattı.

Türk yem sanayicisinin 25 milyon ton üretimle AB içinde ikinci sırada olduğunu ve yakın zamanda ilk sıraya çıkacaklarını kaydeden Ülkü Karakuş, hammaddenin ortalama yüzde 55-60’lık kısmını iç kaynaklardan temin ettikleri bilgisini verdi. Buna karşılık yağlı tohum ve küspeleri ile kepek gibi selülozlu hammaddelere yılda 3.5 milyar dolar para ödeyerek 12 milyon ton ithalat yaptıklarını aktaran Karakuş, Türkiye’de bitkisel üretimdeki artışın hayvancılıktaki üretim artışına yetişemediğini aktardı.

Türkiye tarihinde ilk kez hububat fiyatının dünya fiyatının altına indiğine dikkat çeken Karakuş, 1 Ocak’ta 3.77 olan dolar kurunu, haziranda 4.7 olarak revize ettiklerini buna rağmen doların 7 liraya kadar çıkmasının hesapları değiştirdiğini vurguladı. İthal yemin miktar bazında olmasa da parasal olarak maliyetin yarısını oluşturduğu bilgisini veren Karakuş, bir çuval yem fiyatının 70-80 liraya kadar çıktığını bildirdi.

Türkiye’nin kaba yem sorununu çözmesi şart

Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na destek vermek amacıyla fiyatı yüzde 10 geri çektiklerini ifade eden Ülkü Karakuş, gelinen noktada dünyanın en pahalı yeminin Türkiye’de olduğu iddialarının geçersiz hale geldiğini savundu. Dünya fiyatının ton başına 270 euro olduğu dönemde Türkiye’de yemin 200 euroda kaldığını belirten Karakuş, bu koşullarda en ucuz yemin Türkiye’de olduğunu dile getirdi. Mevcut durumun sürdürülebilirliği için bazı koşullara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Ülkü Karakuş, “Hayvancılık işletmeleri varsa biz de var oluruz. Eğer dolar kurunda istikrar olmazsa, banka faizi yüzde 25’lere inmezse, doğalgaz ve elektriğe gelen zam geri çekilmezse, bankacılık sistemi bize destek vermezse bu işin altından kalkamayız, bu fiyatlar sürdürülebilir olmaktan çıkar” diye konuştu.

Gelinen noktada Türkiye’nin kaba yem sorununu çözmesinin şart olduğuna vurgu yapan Karakuş, kaliteli kaba yem ihtiyacı karşılanmadan sadece karma yem fiyatındaki indirimle kırmızı et fiyatının düşemeyeceğini belirtti.

"Karkas maliyeti 32 lira piyasa fiyatı 24 lira"

Türkiye’nin iç ve dış sorunlar sebebiyle 2018 yılını çok zor geçirdiğini ve besicilerin de olumsuz etkilendiğini dile getiren Karakuş, yem fiyatları yüzde 50 artmasına rağmen halen et ve süt fiyatının düşmesini bekliyoruz. 1 kilo karkasın maliyeti 32 liraya çıktı ama şu an üretici 24 liradan satmak zorunda kalıyor. ESK 26 liradan alacağını belirtmesine rağmen onun da kapasitesi yeterli değil” dedi. ESK’nın piyasa düzenleme anlamında yetersiz kaldığına değinen Karakuş, “10 yıldır bir daha ithalata gerek kalmayacak diye söyleniyor ama 10 yılın sonunda biz yıllık 1 milyon hayvan ithal eder duruma geldik” ifadelerini kullandı. Bu durumdan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da zarar gördüğünü vurgulayan Karakuş, “Sene başında finansman maliyetini yüzde 15 olarak hesaplarken, bugün yüzde 35 ile borçlanır hale geldik. Yıllardır enflasyonun kaynağı tarım ürünleri olarak görülüyor. Oysa tarımla uğraşanların üretimini sürdürmesi yeni yatırımlar yapabilmesi ve Ar-Ge’ye kaynak ayırabilmesi için para kazanması gerekir. Bunun için tarımı ön plana almalıyız. Ziraat Bankası dışında Türkiye’de bankacılık sisteminden hiçbir banka tarımı gerçek anlamda desteklemiyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir