”Karşılıksız çeke hapis değil para cezası uygulanmalı”

TESK Genel Başkanı Palandöken, Çek Yasa Tasarısının mevcut haliyle sorunları çözmekten uzak olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Çek Yasa Tasarısının mevcut haliyle sorunları çözmekten uzak olduğunu belirterek, "Karşılıksız çeke hapis cezası değil, para cezası uygulanmalı. Sorunun çözümü için bankalara sorumluluk yüklenmeli" dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, çeki karşılıksız çıkan kişinin hapse atılmasının sorunları azaltmadığını, tersine daha da artırdığını savundu.

Çek yasa tasarısında hapis cezası yerine adli para cezası getirilmesinin sorunun çözümüne kısmen de olsa katkı sağlayacağını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Çek bedelinin yüzde 75'inin bankaların ödeme garantisi altına alınması suretiyle çekin güvenilirliği sağlanmalıdır. Bu öneriyi yıllardır tekrarlamamıza rağmen bankalar sorumluluklarını artırmaya yanaşmamakta sorumluluğu çek düzenleyicilerin üzerine atarak çözümü engellemektedirler. Bankaların ekonomik sorunların çözümünde artık ellerini taşın altına koymaları gerekmektedir. Bir ödeme aracı olarak çekin ticari piyasalarda tekrar itibarının sağlanması bankaların sorumluluklarının artırılmasından geçer."