Kartlar en çok arife günü kullanıldı

Arife günü 1,35 milyar TL tutarında 12,9 milyon adet kartlı ödeme işlemi yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, ramazan öncesi, ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nda kartlı ödemelere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ramazan öncesine göre kartlı ödemelerde bir miktar azalma olduğuna dikkati çeken Canko, "Arife günü, kartlı ödemeler ramazan öncesine göre yükselirken bayramda ise beklendiği gibi bir düşüş yaşandı" dedi.

Arife günü en yüksek seviyeye ulaşan kartlı ödemelerin, bayramda düşük seviyede kaldığını söyleyen Canko, şunları kaydetti:

"Ramazanda günlük ortalama 9 milyon adet kartlı ödeme gerçekleşmişti. Arife günü bu rakam 13 milyona kadar yükseldi. Bayram süresince ise günlük ortalama 6 milyon adet ödeme gerçekleşti. Bu verilerle ilgili şu tespiti iyi yapmamız lazım. Bayramlar her sene 10 gün geriye geldiği için farklı dönemlerde farklı düzeyde kart kullanımı oluyor. Örneğin yaz dönemi kart kullanımı düşerken okullar açıldığında artıyor. Kart kullanımı da yalnızca ramazandan değil o dönemde yaşanan tüm diğer olaylardan etkileniyor."

Ramazanda alışveriş internete kaydı

İnternetten kartlı ödeme işlemlerine de dikkati çeken Canko, "İnternetten kartlı ödemelerde işlem yoğunluğunun en yüksek olduğu dönem ramazan ayı oldu" dedi.