Kasım ayı cari denge bugün açıklanacak

Eylül ve ekimde 1.6 milyar dolar açık veren cari işlemler dengesi için kasım ayı beklentisi 2.6 milyar dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası, kasım ayı ödemeler dengesi verilerini bugün 10:00'da açıklayacak. Cari işlemler dengesinin kasım ayında 2.6 milyar dolar açık vereceği tahmin ediliyor. Piyasanın cari açık beklentileri 1.5 milyar dolar ile 3.5 milyar dolar aralığında yer alıyor.

Ekim ayında cari işlemler açığı 1 milyar 675 milyon dolar olurken, bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 773 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

OVP'ye göre cari açığın 2016 yılını GSYH'ye oran olarak yüzde 4.3'a denk gelen 31.3 milyar dolar ile tamamlaması bekleniyor.



Bu yıl da turizm ve petrol belirleyici olacak


Cari açık 2015 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle dış ticaret açığındaki gerilemeye paralel bir önceki yıla göre yüzde 26 daralarak 32.19 milyar dolara düşerken, bu yılki cari dengede de turizm gelirlerindeki azalma ve petrol fiyatları belirleyici olmayı sürdürüyor.

Brent petrolün varil fiyatı Haziran 2014'te 115 doları aştıktan sonra yönünü aşağı çevirirken, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama ve arz fazlasının etkisiyle 2016'nın ilk aylarında 30 doların altına indikten sonra yılı yaklaşık 57 dolar seviyesinden kapadı.

Bu yıl ise petrol üreten ülkelerin üretim azaltma anlaşmasına ne derece uyacaklarının fiyatlar üzerinde etkili olması ve iki yönlü baskı yaratması bekleniyor.

Cari denge için riskler

Petrol fiyatlarındaki yükselişlere karşın 55 dolar civarındaki seyrin sürmesi halinde cari açıkta sert bir artışın gerçekleşmeyeceğini belirten ekonomistler, bir yandan da jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerinin turizm gelirlerine olumsuz yansıması, ana ihraç pazarlarındaki daralmanın cari açık üzerinde risk oluşturacağına dikkat çekiyor. İç talepte beklenen yavaşlama da cari açık açısından takip ediliyor.

Son dönemde Rusya ile ilişkiler normalleşmeye başlasa da Rusya'da ekonominin iyi olmamasının yanı sıra güvenlik endişelerinin de etkisiyle 2016 yılının turizm açısından kayıp yıl olacağı belirtiliyor. Analistler turizm gelirlerinde 2016'da en az 5 milyar dolarlık düşüş bekliyordu.

Turizm gelirleri, yıl boyunca kentlerdeki saldırıların yarattığı güvenlik endişeleri ve Rus ziyaretçi sayısındaki düşüşün etkisiyle 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 32.7 azalarak 8.28 milyar dolar oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir