Kasım ayı ihracatı 13.8 milyar dolar oldu

Kasım ayında ihracat yüzde 8.8 artarak 13.8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam cumhuriyet tarihinde bir ayda yapılan en yüksek ihracatı ifade ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKAT - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kasım ayı ihracatını Tokat'ta açıkladı. İhracat kasım ayında aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırarak 13 milyar 797 milyon dolar oldu. Geçen yılın kasım ayına göre ihracat yüzde 8.8 arttı. Kasım ayında rekor kırılmasına rağmen ilk 11 aylık ihracat yüzde 0.3 azalarak 138.3 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık genel ihracat ise yüzde 0.2 azalarak, 150 milyar 942 milyon dolar oldu.

Otomotiv hala lider

Kasım ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 77 milyon dolarla, otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Kasım ayında ihracatını en fazla artıran sektör, yüzde 33'le zeytin ve zeytinyağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 27 ihracat artışı ile savunma ve havacılık, yüzde 24 artışla ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü izledi.

AB'ye ihracat yüzde 9 arttı

Kasım ayında, AB pazarındaki ihracat artışı sürdü. AB'ye ihracat kasım ayında yüzde 9 arttı. Geçen ay Uzakdoğu ülkelerine yüzde 21, Ortadoğu'ya yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 6, Afrika'ya yüzde 4 ihracat artışı gerçekleşti.

874-002.jpg

[PAGE]

'Dış ticaret talebi 2014 yılında daha pozitif olacak'

İhracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tokat'ta yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. "Yılın sonlarına yaklaşırken, dış talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak, dünya ticaretinde canlanma görüyoruz" diyen Büyükekşi, "Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı AB bölgesi de, bu trendi izleyen grup içerisinde yer alıyor. Bölgede talebin canlandığını gösteren bu gelişme, Türkiye ihracatının geleceği açısından da, oldukça umut verici.

Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin tamamı, Fed'in parasal genişleme politikasını ne zaman sona erdireceğini merak ediyor. Biz her halükarda genel dış ticaret talebinin 2014 yılında daha pozitif olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz hafta İran'la ilgili yaşanan gelişmelerin de ihracatımıza pozitif katkı yapacağına inanıyoruz. 2014 yılından da bu yüzden daha umutluyuz" diye konuştu.

'İşsizliğe çözüm için yapısal sorunlara odaklanılmalı'

Bizler 2014 yılı ile beraber, altın rakamlarındaki normalleşme ile birlikte, cari dengenin daha iyi bir tablo çizeceğini öngörüyoruz. 2013 Temmuz itibariyle, 2 yıl önceki işsizlik seviyesinin üzerine çıkmış durumdayız. Bu trendin durdurulması ve tersine döndürülmesi gerekiyor. Bunun için de, öncelikle işsizliğin tırmanışındaki yapısal sorunlara odaklanmamız gerekiyor.

Birincisi, büyüme hızımız, artan nüfus ve işgücüne katılım sebebiyle, işgücü piyasalarını rahatlatmaya yetmiyor. İkincisi, düşük büyümenin yaşandığı mevcut ortamda, işgücüne katılımdaki hıza cevap verebilmek için acil harekete geçmemiz gerekiyor. Bunun yolu da Türkiye ekonomisi için ihracata dayalı büyümeyi ön plana çıkarmaktan geçiyor. İhracatta öne çıkabilmek için de inovasyona ve katma değere çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

'Çözüm sürecine inancımız devam ediyor'

Konuşmasında Türkiye'nin, çözüm süreci ile birlikte çok ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirten Büyükekşi, "Türkiye Kürt sorununun çözülmesi için ilk defa ciddi bir kamuoyu desteğine sahip. Biz ihracatçılar olarak başından beri çözüm sürecini destekledik. Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının, ülkemizi ekonomik ve demokratik açıdan dünya standartlarına ulaştıracağına inandık.

Bundan sonra da çözüm sürecine olan inancımızı dile getirmeye devam edeceğiz. Sayın Başbakanımızın Diyarbakır ziyareti ile gördük ki, bölge halkı barışa ve kardeşliğe hasret. Halkımız ekonomik gelişmeye hasret. Yapılan hesaplamalara göre 28 yılda terörün ekonomimize 1 trilyon doların üzerinde maliyeti oldu. Bu rakamı Türkiye, eğitime harcasaydı, altyapıya harcaydı, İhracata, inovasyona, tasarıma harcasaydı, Bugün çok daha farklı bir noktada olurduk. Dolayısıyla artık terörü değil, barışı, Geri kalmışlığı değil ekonomik kalkınmayı destekleme vakti. Bölgesel kardeşliği ve iktisadi işbirliğini geliştirme vakti" dedi.