Kastamonu Entegre'den Rusya'da ahşap levha tesisi

Hayat Holding çatısı altında faaliyet gösteren şirket, 13. fabrikasını Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi'nde faaliyete geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

ALABUGA - Hayat Holding çatısı altında 45 yıldır faaliyet gösteren Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, mobilya ve inşaat sektörlerine yönelik ürünlerin üretimi için Avrupa ve Rusya'nın en büyük ahşap levha fabrikasını Tataristan'ın Alabuga Serbest Bölgesi'nde kurdu. Ağaç ve orman ürünleri sektöründe, Türkiye'den yurtdışında yatırım yapan ilk ve tek şirket olan Kastamonu Entegre'nin 13. üretim tesisi olan ve 260 milyon dolarlık yatırımla 2 yılda tamamlanan Tataristan Alabuga SEZ Fabrikası, 500'ü doğrudan olmak üzere toplam 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi'nin Rusya'da planladığı 6 üretim tesisinden ilki olan fabrikanın açılışı, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kigılı'nın ev sahipliğinde, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Hayat Holding yatırımının Rusya, Türkiye ve Tataristan ilişkilerinin ekonomik anlamda gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve CEO'su Haluk Yıldız, 71 ülkede rekabetin içerisinde yer alan ürünleriyle, sektördeki ihracatın üçte birinden fazlasını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Yıldız, şimdiye kadar Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Rusya olmak üzere 4 fabrikanın işletmeye alındığını belirterek, önümüzdeki 5 yıl içinde 6 yeni fabrikayı daha işletmeye almayı planladıklarını kaydetti. Yıldız, planlamalar dahilindeki ek yatırımlarla Alabuga fabrikasının kapasitesini artıracaklarını belirtrerek, "Vizyonumuzun ikinci yarısı, dünyada ilk 5 üretici arasında kalıcı bir yer edinme" dedi.

Yatırım projeksiyonunda ağırlık Rusya

Kastamonu Entegre'nin 10 yıllık projeksiyonuna bakıldığında, ağırlıkla Rusya Federasyonu'nun bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Yatırım Tataristan ile başladı. Rusya Federasyonu'nun diğer bölgelerinde de yatırıma devam edeceğiz. Görüştüğümüz birkaç bölge var. Bundan sonrakini Moskova'ya yakın bir bölgede yapacağız" dedi.

Tataristan'ı bu bölgenin altyapı bakımından son derece iyi durumda olması, hammadde fiyatlarının uygunlugu, orman kaynaklarının çok iyi durumda bulunması, lojistik ve bazı vergisel teşvikler dolayısıyla seçtiklerini dile getiren Yıldız, Rusya'da yatırım yapmak için 2006'dan beri uğraştıklarını, 2008'de yatırıma başladıklarını anlattı. Tataristan ormanlarının yıllardır kullanılmadığını ifade eden Yıldız, "Böylece hem bu ormanlar çalışacak, hem istihdama, hem ülke ekonomisine katkı sağlanacak" dedi. Üretimde düşük kaliteli orman ürünlerini kullandıklarını, bunların yerine daha değerli fidanlar dikildiğini belirten Yıldız, çevresel etkilerde Avrupa ile aynı şekilde olmaya gayret ettiklerini de söyledi.