Kayıt dışı istihdamda tarihi başarı

Bir dönem yüzde 60'a dayanan kayıt dışı istihdam, Ocak 2013'te yüzde 36,2'yle en düşük seviyeyi gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, yıllar içinde sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun artması, kayıt dışılığın yaygın olduğu tarım sektöründen kopuş ve bunların yanı sıra özellikle son yıllarda birçok kurumun işbirliği ve yeni yöntemlerin devreye girmesiyle ivme kazanan kayıt dışılıkla mücadele olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.

Son olarak ocak ayı verileri, kayıtlı işletmeler için haksız rekabet yaratan, büyümeyi, yatırımları, ihracat ve verimliliği sınırlayan, sosyal hakların kullanımını önleyen, bu nedenlerle ekonomik ve sosyal kalkınmayı sekteye uğratan kayıt dışılık konusunda tarihi bir başarı yakalandığını ortaya koydu.      

TÜİK tarafından 1988 yılından itibaren düzenli olarak uygulanmakta olan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, Ocak 2013'ten bu yana en düşük kayıt dışı istihdam oranı yakalandı. Yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanların oranı, verilerin açıklandığı 25 yıllık dönemde ilk kez yüzde 36,2'ye geriledi.