Kayseri iş dünyasının yeni ilgi alanı 'süt sığırcılığı'

Sanayi kenti Kayseri'de Saray Çiftliği'nin ivme kazandırdığı süt sığırcılığı, iş dünyasından yeni yatırımcılarla hızla büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

**************

436 .000
Kayseri'deki  büyükbaş hayvan sayısı

116.000
Kayseri'deki  büyükbaş damızlık hayvan sayısı

220 ton
Develi'de her gün toplanan süt
*******************

Mahmut SABAH

KAYSERİ - Develi'de hızlı gelişen besicilik, Kayseri iş dünyasının da gündemime girdi. Saray Çiftliği örnek alınarak, Develi'de bir biri ardına damızlık hayvan çiftliklerinin kurulması, kent merkezinde değişik sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarını harekete geçirdi. Gülsan AŞ, meyve suyu türü içeceklerin yanına sütü de kattı. Yıllardır sanayi sektöründe vida üretimine yoğunlaşan Denge Vida, Güneşli'de, Günta Tarım'ı, Hasçalık Bünyan'da Plato'yu kurarak süt üretimine başladı. 

Develi de, bir biri ardına kapasitesi 100 büyükbaş hayvanı aşan 50'den fazla hayvan çiftliği kurulunca ilçede günlük süt üretimi 220 tonun üstüne çıktı. Hayvancılık sektörünün canlanma trendine girmesiyle, Develi ve Yahyalı' da göç durdu. Sektör hem yatırımcıya, hem de iş arayana yeni bir iş kapısı araladı.

Saray Çiftliği'nin 1998 yılında 6 bin büyükbaş hayvanla sektörün önünü açtığı Develi'de bugün 20 bini aşkın büyükbaş damızlık hayvan var. Saray Tarım İşletmeleri dışındaki çiftliklerin belli başlılarını Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Uğurlu Çiftliği oluşturuyor. Kooperatifin 550, Mustafa Uğurlu tarafından kurulan Uğurlu Çiftliği'nin ise 450 hayvanı var. Mustafa Uğurlu, işletmeyi kurarken Saray Çiftliği'ni örnek alarak yola çıktığını belirtiyor ve " " Ben aslında tarım makineleri üretimi yapıyordum. Yeni yatırım konusunda arayış içine girdim. Saray Çiftliği'nin sahibi Necati Kurmel yol gösterdi. Onun yönlendirmesiyle bu işe girdim. Kurmel bize çok şey öğretti. Soğuk zincir içinde süt pazarlıyorum Satış sorunu yaşamıyorum. İşimden memnunum" diyor. 

Günta Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dengiz de, hayvancılığın bölgede yeniden yapılanmaya başladığını belirterek, " Bazı işadamlarımızın yatırım konusunda sektöre sıcak baktıklarına dair duyumlar alıyoruz.Önümüzde tüm Türkiye'nin örnek aldığı Saray Çiftliği gibi çok güzel bir model var. Sanayi sektörünün değişik alanlarında üretim yapan bazı işadamlarımız bizim gibi Saray Çiftliği'nden cesaret alarak damızlık hayvan işletmeleri kurmaya başladı"dedi. Gerek besi, gerekse damızlık büyükbaş hayvan üretiminde, Kayseri'de sağlıklı bir yapılanmaya doğru gidildiğini vurgulayan Dengiz, " Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar'da yeni bir altyapı oluşuyor. Biz Günta Tarım olarak süt üretimini çok önemsiyoruz. İşletmemizi 650 baş hayvanla faaliyete geçirdik. Bu sayıyı ileride bine çıkarmak niyetindeyiz. Bünyan'da kurulan Plato'nun damızlık hayvan kapasitesi 2 bin 500 dolayında. Bunların dışında, merkez ilçelerimizden Kocasinan'da damızlık hayvan sayısı toplamda 5 bine ulaşan küçüklü büyüklü 10'a yakın işletme kuruldu." diye konuştu.

Mera Yasası'nın kapsamı değişmeli
Kayseri İl Tarım Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri'de hayvancılık sektörünün kısa bir duraksama döneminden sonra, yeniden canlanmaya başladığını söyledi. Kayacan, gerekli bazı önlemlerin hayata geçirilmesiyle, hayvancılık sektörünün il genelinde gelişeceğine inandığını belirterek,  "Kayseri'nin hemen her ilçesinde küçük kapasiteli işletmeler var. Son yıllarda Develi'nin yanı sıra öteki ilçelerde de küçük ve orta boy çok sayıda çiftlik kuruldu. Diyebilirim ki, hayvan kapasitesi 50 büyükbaşın üzerinde 250'den fazla çiftlik var. Besiciliğe, sadece kırsal alanlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar değil, artık kent merkezinde değişik sektörlerde faaliyet gösteren işadamları da ilgi gösteriyor. Artan taleplerin dikkate alınarak, sektörün gelişmesini sağlayacak bazı önlemlerin alınması lazım. Yeşilhisar'da, bölgenin önde gelen tarım ve hayvancılık işletmelerinden birine mera tahsisi 8 ayda yapıldı. O nedenle, öncelikle Mera Yasası'nın kapsamı değişmeli. Farklı yöreden gelene de mera tahsisi hemen verilebilmeli" açıklamasını yaptı.

                                       

Binlerce insan Saray Çiftliği'ni görmek  için Develi'ye geliyor

Saray Çiftliği'nin sahibi Necati Kurmel: Saray Çiftliği'nin Develi'de 20 bin dönüm arazisi var. Bu iş için yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırım yaptım, Çiftlik şu anda 23 bini besi olmak üzere 32 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip. Hedefimiz, birkaç yıla kadar 50 bin hayvana ulaşmak. İşimiz hayvancılık yapmak kadar, bulunduğumuz bölgeyi de etkileyerek, etrafımızda 100 ila 500 baş hayvanım olan çiftliklerin kurulmasını sağlamak. Bunun için Develi'de hayvancılık yapacak girişimciye modern hayvan damları kurmalarını sağladık. Yine Develi ve komşu ilçe Yahyalı'da kooperatifler kurdurup, hayvan dağıtımı yapıyoruz. Hesapladık, 150 baş kapasiteli  hayvan çiftliği kuran çiftçi bu iş için 1.1 milyon TL yatırım yapar ve 5.5 yılda bu yatırım kendini amorti eder.  Saray Çiftliği, sadece bulunduğu bölge için değil, yurdun diğer yöreleri için de örnek alınası bir yapıya sahip. Nitekim hemen yıl bilgi almak, öğrenmek ve işi sorgulamak için yurdun dört bir yanından binlerce insan Saray Çiftliği'ni görmek için Develi'ye geliyor."