Kayseri, Kış Oyunları'ndan Saraybosna lehine çekildi

2017 Avrupa Gençler Kış Spor Oyunları'nı Türkiye'ye kazandırmak için listeye ismini yazdıran Kayseri, Saraybosna'nın da adaylığını açıklaması üzerine adaylığını çekme kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Mahmut SABAH

KAYSERİ - Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi projesi ile adını 2017 Avrupa Gençler Kış Sporları Oyunları'na aday kentler arasına yazdıran Kayseri, oyunlara Saraybosna'nın da talip olduğu bilgisini alınca Bosna Hersek lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. Kayseri'nin çekilme kararı almasından sonra durum değerlendirmesi yapan Avrupa Olimpiyat Komitesi oyunların Saraybosna'da yapılmasına karar verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile yapılan görüşmeler sonunda, geçen yıl Avrupa Olimpiyat Komitesi'ne başvuruda bulunarak 2017 Avrupa Gençler Olimpik Kış Festivali'ne aday olduklarını, ancak Saraybosna'nın da oyunlara aday olduğunun öğrenilmesi üzerine Bosna Hersek lehine adaylıktan çekildiklerini duyurdu.

Adaylık başvurusunun Avrupa Olimpiyat Komitesi'nce kabul edildiğini belirten Özhaseki, "Erciyes'te olimpik standartlarında kış sporları merkezi kuruyoruz. Yatırımlarda büyük mesafeler alındı. Yapım çalışmaları devam eden inşaat aşamasındaki tesisler en geç 2014 yılı sonunda bitmiş olacak. 2017 Avrupa Gençler Kış Olimpiyat Oyunları'na adaylık başvurumuz kabul edilmişti. Başvuruda bulunurken kendimizden emindik. Zira Kayseri, söz konusu bu organizasyonu alın akıyla gerçekleştirmeye artlanmıştı. Ancak oyunlara Saraybosna da aday olunca, biz Bosna Hersek lehine adaylıktan çekilmeye karar verdik. Bu jestimizin kardeş ülkeye daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

30 milyon euroluk bütçe hazırlayacak

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen ve Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti içersinde kalan Doğu Saraybosna'nın Büyükşehir Belediye Başkanı Vinko Radovanoviç, ortak bir açıklama yaparak adaylıktan çekilme kararı alan Kayseri'ye teşekkür ettiler. Başkan Radovanoviç projenin finanse edilmesi için, çok sayıda kurumun bir araya geldiğini belirtti, kış olimpiyat oyunlarının Bosna Hersek için önemli bir kazanım olacağına işaret ederek, " Doğu Saraybosna'da olimpiyat köyü inşa edilecek. Bosna Cumhuriyetinin aktif rol alacağı bu proje daha önceden planlanmıştı. Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları'nın 2017'de burada yapılacak olması projenin daha çabuk gerçekleşmesinde etkin rol oynayacak. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği'nin de böyle önemli bir projeyi destekleyeceğini umuyorum. Gereken hazırlıkların yapılması için yaklaşık 30 milyon euroluk bir bütçe hazırlanacak" dedi.

Bosna'dan Kayseri'ye teşekkür

Kayseri'ye adaylıktan çekildiği için teşekkür ettiklerini belirten Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen de, üç yıldır bu proje için çalıştıklarını belirterek, "Bosna Hersek Federasyonu, Bosna Sırp Cumhuriyeti, Bakanlar Kurulu ve Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi bu projede beraber çalışıyor. Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları, Bosna-Hersek'i siyasi anlamda birleştiren ilk proje oldu" dedi. Proje sayesinde Bosna Hersek'in kültür ve tarihinin tekrar gündeme geleceğini belirten Behmen, çok sayıda turistin ziyaret edeceği Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları'nın Bosna-Hersek için ayni zamanda ticari bir proje anlamına da geldiğini belirtti.

Aliya Behmen şöyle devam ettti: "Saraybosna'da yapılacak Gençlik Kış Olimpiyatları'na bin 500 dolayında sporcu katılacak ve bu sayı sporculara eşlik edenlerle birlikte 3 bin 500 kişiye ulaşacak. Saraybosna'daki oyunlarda, kayak, alp kayağı, snowboard, kayaklı koşu, biatlon, artistik buz pateni ve buz hokeyi kategorilerinde yarışmalar yapılacak. Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları'nın burada yapılması Bosna Hersek için önemli bir fırsat." Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, Yugoslavya'nın dağılmasından önce de 1984 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.