“KDV mükellefinden alınan araçta da 'indirim' yapılsın”

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, “KDV mükellefi olanlardan alınan ikinci el arabada da KDV indirimi yapılsın” talebinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, TBMM’de görüşmeleri süren KDV tasarısı içinde, KDV mükellefi olmayan kişilerden alınan ikinci el taşıt araçlarında KDV matrahının düşürülmesine imkan sağlayan düzenlemeden memnun olduklarını, benzer bir uygulamanın KDV mükellefi olan kişiler için de hayata geçmesini talep ettiklerini açıkladı.

Maliye Bakanlığı tarafından TBMM’ye sunulan düzenlemede, KDV mükellefi olmayan bir kişiden ikinci el taşıt aracı satın alan galericiler, bu aracı satarken, alış fiyatını düşecek ve kalan tutar üzerinden KDV’ye hesaplayacak. Böylece KDV matrahi satış fiyatının tamamı değil, sadece alış ile satış fiyatı arasındaki fark kadar olacak. Bu da ödenecek KDV’de ciddi miktarda bir indirim sağlayacak.

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, bu yöndeki taleplerini uzun süredir Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini ve düzenlemeden memnuniyet duyduklarını kaydetti. Buna karşılık, galericilerin, ikinci el taşıt aracı ticareti yapanların ciddi sayılabilecek bir oranda KDV mükellefi olan kişilerden de taşıt aracı alarak satış yaptığını belirten Erkoç, “KDV mükelleflerinden alınan araçlarda sorun devam etmektedir. Bu durumda KDV mükelleflerinden alınan araçlar açısından satış fiyatı; satış nedeniyle hesaplanacak KDV, araç alımında ödenen KDV’nin indirilip indirilemeyeceğine ve uygulanacak KDV oranına göre değişiklik gösterecektir” dedi.

Erkoç, KDV mükellefi olan bir kişiden alınan araç ile KDV mükellefi olmayan birinden alınan aynı aracın fiyatında farklılıklar olabileceğini, bunun KDV mükellefi olan satıcılar açısından sıkıntı yaratacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir